Cerrahi Girişimlerimiz ve Ameliyatlarımız

Cerrahi Girişimlerimiz ve Ameliyatlarımız

Rahim Alma Ameliyatları (Histerektomi) Nelerdir?

Rahim alma ameliyatları dört biçimde gerçekleştirilir, bunlar: açık rahim alma ameliyatı (Abdominal Histerektomi), vajinal rahim alma ameliyatı (Vajinal Histerektomi), kapalı rahim alma ameliyatı (Laparoskopik Histerektomi), robot ile rahim alma ameliyatı (Robotik Histerektomi) dır.

Rahim alma ameliyatı büyüklüğüne göre basit histerektomi ve radikal histerektomi diye ikiye ayrılır. Bu ameliyat sırasında sıklıkla uygulanan metod basit histerektomi iken; ileri evre rahim kanserinde ve rahim ağzı kanserinde ise radikal histerektomi yapılır. Radikal histerektomide, rahmi yerinde tutan bağlar ve rahmi besleyen damarlar daha geniş bir şekilde çıkarılır ayrıca ek olarak vajenin bir kısmı da bu ameliyat sırasında alınır.

Açık Rahim Alma Ameliyatı (Abdominal Histerektomi)

Açık Rahim Alma Ameliyatı Nedir?

Açık rahim alma ameliyatı yüz yılı aşkın süredir yapılan bir cerrahidir. İlk kez 1853 yılında Walter Burnham tarafından Amerika’da gerçekleştirilmiştir.

Açık rahim alma cerrahisi, çeşitli sebeplerle rahim almayı gerektiren durumlarda yapılır. Rahim alma sebebi olabilecek durumlar şunlardır: anormal uterin kanama, miyoma uteri, rahim sarkması, adenomiyozis, endometriozis, endometriyal patolojiler, plasenta yapışma bozuklukları, rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, yumurtalık kistleri, rahim sarkomları ve adneksiyel kitleler.

Açık Rahim Alma Ameliyatı (Abdominal Histerektomi) Nasıl Yapılır?

Bu ameliyat sırasında hasta genel anestezi yapılarak uyutulur ya da spinal-epidural anestezi yapılarak ameliyat bölgesindeki ağrı duyusu bloke edilir.

Sıklıkla karın bölgesine 10-15 cm’lik yatay bir kesi (Pfannesteil insizyon) açılarak ya da rahim çok büyük ise göbek altından başlanarak aşağı doğru yapılan 10-15 cm’lik dikey kesi (göbek altı mediyan insizyon) açılarak yapılır. Ameliyat sırasında öncelikle rahmi yerinde tutan bağlar kesilir. Bu aşamada rahim alınmasına ek olarak yumurtalıkların da alınıp alınmayacağına göre kesilen bağlar değişiklik göstermektedir. Ardından rahim ile idrar kesesi (mesane) arasındaki doğal yapışıklık açılır, rahim ve idrar kesesi birbirinden ayrılır. Ardından rahmi besleyen damarlar kesilir ve bağlanır. Bu aşamadan sonra rahmi yerinde tutan en güçlü bağ olan kardinal ligamanlar kesilir. Son aşamada rahim vajenden kesilerek ayrılır ve vajinal açıklık dikilerek kapatılır. Bu işlem sonrası rahme ulaşmak için kesi yapılan yerler çeşitli dikişlerle kapatılır. Rahim ameliyatı sırasında atılan dikişler vücut içerisinde bir süre sonra eriyen dikişlerdir. Bu dikişler vücutta en fazla 120 gün kalmaktadır.

Açık Rahim Alma Ameliyatı (Abdominal Histerektomi) Öncelikle Hangi Hastalarda Tercih Edilir?

Rahmi çok büyük olan hastalarda, yumurtalık kanserinde ve rahim ağzı kanserinde açık rahim alma cerrahisi tercih edilir. Öncelikle bu durumlarda yapılsa da rahim alma gerektiren bütün durumlarda açık rahim alma ameliyatı tercih edilebilir.

Açık Rahim Alma Ameliyatında Yumurtalıklar ya da Tüpler Alınır mı?

Açık rahim alma ameliyatında rahimle birlikte yumurtalıkların alınması şart değildir. Yumurtalıkların alınmasını belirleyen en önemli faktör kişinin yaşıdır. Birçok merkezde menopoza girmiş (ortalama 47-52 yaş) hastalarda yumurtalıklar alınmakla birlikte bazı merkezlerde yumurtalıklarda hastalık yok ise yumurtalıklara dokunulmamaktadır.

Tüpler (Tuba Uterina) yaştan bağımsız olarak rahim alma ameliyatları sırasında alınmalıdır. Tüplerin alınmasındaki amaç hastayı ileride oluşabilecek ileri evre kanser oluşumundan korumaktır.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Öncesi Ne Kadar Süre ile Aç Kalmak Gerekir?

Hasta genel anestezi ya da spinal/epidural anestezi ile ameliyat edilebilir.  Normalde Spinal/ Epidural anestezi yapılan bir hastanın yemek yiyip, sıvı tüketmesinde sıkıntı olmasa da bu hastalarda genel anesteziye dönme ihtimali olduğu için 6 saatlik açlık gerekmektedir. Açlıktan kastedilen hastanın hiçbir şey yememesi ve içmemesidir.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Ne Kadar Sürer, Ne Kadar Zamanda Bitirilir?

Açık rahim alma ameliyatı ortalama 1.5-2 saat kadar sürmektedir. Hastanın karın içi yapışıklığı ya da geçirilmiş ameliyatı varsa bu süre uzayabilir.

Açık Rahim Alma Ameliyatının Ücreti Ne Kadardır?

Açık rahim alma ameliyatı ücreti ortalama 2000-5000 dolar aralığındadır.

Açık Rahim Alma Ameliyatı (Abdominal Histerektomi) Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Açık rahim ameliyatından sonra ağrı şiddetli olabilmektedir. Bu yüzden ameliyat sonrası ilk saatlerde güçlü ağrı kesiciler kullanılır. Hasta genel anestezi aldı ise ağrı her geçen saat azalmakla birlikte kabul edilebilir seviyeye genellikle 6-7 saatte gelmektedir. Ağrının azaldığı bu dönemde hastanın ayağa kaldırılması ve yürütülmesi hedeflenir. Eğer açık rahim alma ameliyatı spinal ya da epidural anestezi ile yapıldıysa hastanın ameliyat sonrası 5-7 saat boyunca ağrısı olmayacaktır. Hasta ne kadar erken yürütülebilirse kendini toparlama süreci ve bağırsak işlevlerinin yerine gelmesi daha erken olacaktır.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Açık rahim alma ameliyatından sonra hastaların hastanede kalma süresi klinikten kliniğe değişmekle birlikte 24-72 saat arasında değişmektedir.

Açık Rahim Alma Ameliyatı (Abdominal Histerektomi) Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Açık rahim alma ameliyatı sonrasında iyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte hastanın günlük işlerine dönmesi ortalama 10-20 günü bulabilmektedir.

Açık Rahim Alma Ameliyatından Sonra Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Açık rahim alma ameliyatından 1.5 ay sonra cinsel ilişkiye girilebilir.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Ne Kadar Süre Sonra Spor Yapılabilir?

Açık rahim alma ameliyatından 1 ay sonra ağırlık kullanılmayan sporlar yapılabilir. Spor sırasında karın duvarında gerginlik yaratacak hareketlerden kaçınılmalıdır.

Açık Rahim Alma Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra İşe Dönülebilir?

Açık rahim alma ameliyatı sonrası işe dönüş için gerekli süre ağır olmayan işlerde 10 gün iken; ağır çalışma koşullarında 20 gün istirahat sonrasında işe başlamak uygun olacaktır. Hastaların ameliyat sonrası ilk üç ay boyunca 5 kilogramdan daha fazla ağırlık kaldırmamaları önerilir.

Açık Rahim Alma Ameliyatının Kapalı ya da Vajinal Ameliyata Göre Avantajları Nelerdir?

Açık rahim alma ameliyatı kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının sezaryen ameliyatından sonra en sık yaptıkları ameliyattır. Bu yüzden kadın doğum uzmanları tarafından kapalı ya da vajinal rahim alma ameliyatlarına göre rahatlıkla yapılabilmektedir.

Açık Rahim Alma Ameliyatının Kapalı ya da Vajinal Ameliyata Göre Dezavantajları Nelerdir?

Açık rahim alma ameliyatı sırasında kan kaybı daha fazladır. Açık rahim ameliyatında hastanede kalış süresi daha fazladır, ağrı daha fazladır, iyileşme süresi daha uzun olduğu için hasta günlük hayata daha geç dönebilmektedir. Ameliyat yeri iltihabı riski açık ameliyatta daha yüksektir ve kozmetik olarak daha büyük bir yara yeri izi oluşur.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Yemek Yenilebilir, Su İçilebilir?

Açık rahim alma ameliyatından ortalama 6-8 saat sonra sıvı içecekler tüketilebilir. Bu dönemde hastanın anesteziye bağlı bulantıları olabilir.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Merkezden merkeze değişmekle birlikte açık rahim alma ameliyatı sonrası hastalar 24-72 saat arası hastanede kalır. Hastanede kalış süresi hastanın ek hastalıklarına ve vücudun toparlanma hızına bağlı olarak değişir.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Pansuman Yapmak Gerekir Mi?

Açık rahim alma ameliyatı sonrası pansuman zorunlu değildir. Ameliyattan 24 saat sonra yara yerine bakılarak pansumanın yapılıp yapılmayacağı konusunda karar verilir. Genellikle pansuman gerekmez ve yara açık bırakılır.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?

Açık rahim alma ameliyatı sonrası hasta yara yeri açık bırakılmaya karar verildikten sonra duş alabilir. Hasta eğer su geçirmeyen pansuman malzemeleri kullanıldı ise de duş alabilir.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatı (Vajinal Histerektomi)

Cerrahi Girişimlerimiz ve Ameliyatlarımız
Cerrahi Girişimlerimiz ve Ameliyatlarımız

Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Nedir?

Vajinal rahim alma ameliyatı ilk defa İtalya’da yapılmıştır. Vajinal rahim alma ameliyatı bütün rahim alma ameliyat biçimlerinde hastalar için ilk önerilen ameliyattır. Bu ameliyatın en önemli avantajı cerrahi işlemin doğal bir boşluktan yapılıyor olmasıdır. Hastanın karın bölgesinde ek bir yara izi oluşmadan ameliyat yapılabilir.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Vajinal rahim alma ameliyatına rahmin vajen içerisindeki kısmı olan rahim ağzından kesi yapılarak başlanır. Bu kesi sonrası rahim ağzının üst kısmında yer alan idrar kesesi ve rahmin alt kısmında yer alan rektum (bağırsağın makata açılan son kısmı) rahimden uzaklaştırılır. Daha sonra rahmi yerinde tutan en güçlü bağ olan kardinal ligament rahimden ayrılarak bağlanır. Ardından rahmi besleyen damarlar rahme giriş yerinden ayrılarak bağlanır. En son aşamada rahmi yumurtalık ve tüplere bağlayan bağlar ayrılarak bağlanır ve rahim dışarı alınır. Eğer ulaşılabilirse tüpler ve duruma göre yumurtalıklar da bu işlem sırasında alınabilir. Ameliyat vajen tepesine dikişler atılarak sonlandırılır.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Öncelikle Hangi Hastalarda Tercih Edilir?

Vajinal rahim alma ameliyatı öncelikle rahim sarkması olan hastalarda tercih edilir. Rahim sarkması rahmin normal bulunması gereken pozisyondan daha aşağı yer değiştirmesidir. Bazı hastalarda total prolapsus denilen rahmin tamamen dışarıda olduğu durumlar da gözlenebilir.

Rahim sarkması tek başına görülebilmekle birlikte sıklıkla idrar kesesi ve bağırsak sarkması ile birlikte de görülür.

Vajinal rahim alma ameliyatı cerrahisi aşağıdan vajinal olarak gerçekleştirildiği için diğer sarkmaların düzeltilmesine de olanak sağlar.

Rahim sarkması dışında rahim almayı gerektiren tüm durumlarda da vajinal rahim alma ameliyatı yapılabilir.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Kimlerde Tercih Edilmez?

Hastanın rahmi çok büyükse, düzensizlik yaratan büyük bir miyom mevcut ise, daha önceki ameliyatlara bağlı karın içi yapışıklık olduğu düşünülüyorsa, hastanın rahmin yanında yumurtalıklarının da alınması gerekiyor ise, hastanın vajinal darlığı var ise vajinal rahim alma ameliyatı yerine diğer rahim alma seçenekleri öncelenmelidir.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatında Yumurtalıklar ya da Tüpler Alınır Mı?

Vajinal rahim alma ameliyatında yumurtalıkların alınması zor olsa da V-NOTES denilen ameliyat eklenerek yumurtalıklar ameliyat sırasında rahatça alınabilir. Tüplerin alınması için ek bir ameliyat yöntemine gerek yoktur. Ameliyatta yumurtalıkların alınması gerekliliği hastanın yaşına ve yumurtalıkların durumuna göre belirlenir. Yumurtalıkların alınması şart değildir.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Bu ameliyatta ağrı şiddeti ve süresi açık rahim alma ameliyatından çok daha düşük düzeydedir. Buna rağmen ilk 6-7 saat hastanın ağrı çekmemesi için ağrı kesiciler yapılmaya deveam edilir. Ağrının azaldığı ilk saatlerden sonra hastanın ayağa kaldırılması ve yürütülmesi hedeflenir. Hasta ne kadar erken yürütülebilirse kendini toparlama süreci ve barsak işlevlerinin yerine gelmesi daha erken olacaktır.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Öncesi Ne Kadar Süre İle Aç Kalmak Gerekir?

Hasta genel anestezi ya da spinal/epidural anestezi ile ameliyat edilebilir.  Normalde Spinal/ Epidural anestezi yapılan bir insanın yemek yiyip, sıvı tüketmesinde sıkıntı olmasa da bu hastalarda genel anesteziye dönme ihtimali olduğu için 6 saatlik açlık gerektirmektedir. Açlıktan kastedilen hastanın hiçbir şey yememesi ve içmemesidir.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Hastalar genellikle birinci günün sonunda çoğu zaman 24 saat dolmadan taburcu edilir.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

İyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte hastanın günlük işlerine dönmesi ortalama 7-10 günü bulabilmektedir.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra İşe Dönülebilir?

Vajinal rahim alma ameliyatı sonrası işe dönüş için süre ağır olmayan işlerde 10 gün iken; ağır çalışma koşullarında 20 gün istirahat sonrası işe başlamak uygun olacaktır. Hastaların ameliyat sonrası ilk üç ay boyunca 5 kilogramdan daha fazla ağırlık kaldırmamaları önerilir.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatının Ücreti Ne Kadardır?

Vajinal rahim alma ameliyatının maliyeti merkezden merkeze değişmekle birlikte ortalama 2000-5000 dolar arasındadır.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Vajinal rahim alma ameliyatından ortalama 1,5 ay sonra ilişkiye girilebilir.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra Spor Yapılabilir?

Vajinal rahim alma ameliyatından bir ay sonra spor yapılmaya başlanabilir. Karın içinde gerilmeye neden olmayan sporlar tercih edilmelidir.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Vajinal rahim alma ameliyatından sonrası hastaların genellikle 24-48 saat takipler için hastanede kalması önerilir.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Pansuman Yapmak Gerekir mi?

Vajinal rahim alma ameliyatı sonrası pansuman gerekmez.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?

Vajinal rahim alma ameliyatı sonrası hastalar istedikleri zaman duş alabilir. Duş almayı kısıtlayan bir durum yoktur.

Vajinal Rahim Alma Ameliyatının Açık Ya Da Kapalı Ameliyata Göre Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Vajinal rahim alma ameliyatının doğal bir boşluktan yapılabiliyor olması ve yara izi olmaması en önemli avantajlarıdır. Buna ek olarak hasta diğer rahim alma ameliyatlarına göre daha hızlı iyileşir, daha az ağrı hisseder.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı (Laparoskopik Histerektomi)

kapalı rahim ameliyatı
kapalı rahim ameliyatı

Kapalı Rahim Alma (Laparoskopik Histerektomi) Ameliyatı Nedir?

Kapalı rahim alma ameliyatı diğer rahim alma ameliyatı biçimlerine göre oldukça yeni bir ameliyat biçimidir. Tıp teknolojisindeki yenilikler bu tür bir ameliyatı gerçekleştirmemize olanak tanımaktadır.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı (Laparoskopik Histerektomi) Nasıl Yapılır?

Öncelikle hasta anestezi ile uyutulduktan sonra cilt temizleyicileri ile hastanın karın ve vajen içi temizliği yapılır. Daha sonra rahim içine ameliyat sırasında rahmi kolay hareket ettirmek için uterin manipülatör denilen alet takılır.

Bu ameliyat sırasında karın duvarında sıklıkla göbek çevresinde bir delik açılarak karın içerisine karbondioksit gazı verilerek karın şişirilir. Ardından karın içerisine Laparoskop adı verilen kamera ve ışık kaynağı içeren aletle girilir. Laparoskop’tan elde edilen görüntü eş zamanlı olarak bir monitöre yansıtılır. Karın içi gaz ile şişirildiği için karın içi organlar net olarak değerlendirilebilir. Ardından karın duvarında açılan çapları 0,5 – 1 cm olan iki ya da üç delikten cerrahi işlem için gerekli diğer aletler sokularak ameliyata başlanır. Bu aletler dokuları tutmamıza yarayan aletler, kanama ihtimali olan dokuları koagüle eden (ısı enerjisi ile damarları pıhtılaştıran) aletler ve dokuları kesmemize yarayan aletler olarak gruplandırılabilir. Bazı aletler hem koagüle edici hem de kesici özellikler ihtiva ederler. Karın içerisine aletlerle girildikten sonra öncelikle rahmin üst kısmını yerinde tutan bağlar kesilir. Daha sonra rahim alınmasına ek olarak yumurtalıkların alınıp alınmayacağına göre ya yumurtalık ile rahim arasındaki bağ ya da yumurtalığı besleyen bağ kesilir. Rahmin üst kısmını yerinde tutan bağların kesilmesinin ardından rahim ile idrar kesesi (mesane) arasındaki doğal yapışıklık açılır ve rahim ve idrar kesesi birbirinden ayrılır. Ardından rahmi besleyen damarlar bipolar enerji içeren aletler ile yakılarak kesilir.  Bu aşamadan sonra rahmi yerinde en güçlü bağ olan kardinal ligamanlar kesilir. Son aşamada rahim vajenden kesilerek ayrılır ve vajinal açıklık dikilerek kapatılır. Ardından trokarlar karın dışına çıkarılarak karın üzerinde açılan delikler dikilerek kapatılır.

Kapalı rahim alma ameliyatı sırasında sadece vajen kubbesinin ve karında açılan deliklerin kapatılması aşamasında dikiş kullanılır. Diğer aşamalarda ileri bipolar enerji denilen aletler kullanıldığı için kanama riski bulunan dokular ve damarlar bu aletler yardımıyla koagüle (pıhtılaşma) edilir.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı (Laparoskopik Histerektomi) Öncelikle Hangi Hastalarda Tercih Edilir?

Kapalı rahim alma ameliyatı (Laparoskopik Histerektomi) rahmi çok büyük olan hastalarda, yumurtalık kanserinde, rahim ağzı kanserinde kapalı cerrahi tercih edilir. Öncelikle bu durumlarda yapılsa da rahim alma gerektiren bütün durumlarda kapalı rahim alma ameliyatı tercih edilebilir.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatında (Laparoskopik Histerektomi) Yumurtalıklar ya da Tüpler Alınır mı?

Kapalı rahim alma ameliyatında (Laparoskopik Histerektomi) rahimle birlikte yumurtalıkların alınması şart değildir. Yumurtalıkların alınmasını belirleyen en önemli faktör kişinin yaşıdır. Birçok merkezde menopoza girmiş (ortalama 47-52 yaş) hastalarda yumurtalıklar alınmakla birlikte bazı merkezlerde yumurtalıklarda hastalık yok ise yumurtalıklara dokunulmamaktadır.

Tüpler (Tuba Uterina) yaştan bağımsız olarak rahim alma ameliyatları sırasında alınmalıdır. Tüplerin alınmasındaki amaç hastayı ileride oluşabilecek ileri evre kanser oluşumundan korumaktır.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı (Laparoskopik Histerektomi) Öncesi Ne Kadar Süre ile Aç Kalmak Gerekir?

Kapalı rahim alma ameliyatında (Laparoskopik Histerektomi) hastalar genel anestezi alacağı için 6 saatlik açlık gerektirmektedir. Açlıktan kastedilen hastanın hiçbir şey yememesi ve içmemesidir.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı (Laparoskopik Histerektomi) Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Kapalı rahim alma ameliyatında (Laparoskopik Histerektomi) hasta genel anestezi aldı ise ağrı her geçen saat azalmakla birlikte kabul edilebilir seviyeye genellikle 6-7 saatte gelmektedir. Hasta ne kadar erken yürütülebilirse kendini toparlama süreci ve barsak işlevlerinin yerine gelmesi daha erken olacaktır. O yüzden hastalar hgenel olarak 7. saatten sonra yataktan kaldırılarak yürütülmeye başlanır.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı (Laparoskopik Histerektomi) Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Kapalı rahim alma ameliyatında (Laparoskopik Histerektomi) hastalar genellikle birinci günün sonunda, çoğu zaman 24 saat dolmadan taburcu edilir.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı (Laparoskopik Histerektomi) Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Kapalı rahim alma ameliyatında (Laparoskopik Histerektomi) iyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte hastanın günlük işlerine dönmesi ortalama bir haftayı bulabilmektedir.

Kapalı rahim alma ameliyatı (Laparoskopik Histerektomi) sonrası ağır olmayan işlerde işe dönme süresi 10 gün iken ağır çalışma koşullarında 20 gün istirahat sonrası işe başlamak uygun olacaktır. Hastaların ameliyat sonrası ilk üç ay boyunca 5 kilogramdan daha fazla ağırlık kaldırmamaları önerilir.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatının (Laparoskopik Histerektomi) Avantajları Nelerdir?

Kapalı rahim alma ameliyatının (Laparoskopik Histerektomi) en önemli avantajı hastaların ameliyat sonrası belirgin ölçüde daha az ağrı hissetmesidir. Bu ameliyat biçimi ile hastanede kalış süresi azalmakta, yara iyileşmesi daha erken olduğu için hasta günlük hayat aktivitelerine çok daha erken dönebilmektedir.

Laparoskopi, ameliyat sahasına ait görüntünün daha büyük ve net görünmesine olanak tanıdığı için ameliyat sırasında çok küçük kanamalar kontrol altına alınabilmektedir. Bu yüzden kapalı rahim alma ameliyatında diğer rahim alma ameliyatlarına göre daha az kan kaybı olmaktadır. Yara yeri iltihabı riski açık rahim alma ameliyatlarına göre daha azdır.

Kapalı rahim alma ameliyatında karın içi yapışıklık oluşma ihtimali açık rahim alma ameliyatına göre oldukça azdır.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatından (Laparoskopik Histerektomi) Ameliyatının Ücreti Ne Kadardır?

Kapalı rahim alma ameliyatı alma ücreti 2000-5000 dolar arasında değişir.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatından (Laparoskopik Histerektomi) Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Kapalı rahim alma ameliyatı sonrası hastalar genellikle ilk gün hastanede kalır, ertesi gün taburcu edilir.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatından (Laparoskopik Histerektomi) Sonra Pansuman Yapmak Gerekir mi?

Kapalı rahim alma ameliyatı sonrası pansuman yapmaya genellikle gerek yoktur. Ameliyatın üzerinden 24 saat geçtikten sonra pansuman açılabilir.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatından (Laparoskopik Histerektomi) Sonra Ne Zaman Duş Alınabilir?

Kapalı rahim alma ameliyatından bir gün sonra duş alınabilir.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatından (Laparoskopik Histerektomi) Sonra İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Kapalı rahim alma ameliyatından sonra hastalar genellikle 15 gün içerisinde iyileşirler. Burada iyileşmeden kasıt hastanın ameliyat öncesi günlük aktivitelerine dönebilmesidir.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatından (Laparoskopik Histerektomi) Sonra Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Kapalı rahim alma ameliyatından 1-1,5 ay sonra cinsel ilişkiye girilebilir.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatından (Laparoskopik Histerektomi) Sonra Spora Ne Zaman Başlanabilir?

Kapalı rahim alma ameliyatından 2 hafta sonra spora başlanabilir. Yüksek efor gerektiren sporlar için bu süre en az bir aydır.

Robot ile Rahim Alma Ameliyatı (Robotik Histerektomi)

Cerrahi Girişimlerimiz ve Ameliyatlarımız
Cerrahi Girişimlerimiz ve Ameliyatlarımız

Robotik Rahim Alma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Robotik histerektomi, robotik aletler kullanılarak yapılır. Robotik cerrahi ünitesi iki kısımdan oluşur. Birinci kısım hastanın yanında yer alan ve dört adet kolu bulunan kamera ve cerrahi aletlerin monte edilebildiği kısımdır. Cerrahi aletler hastanın vücudunda 0,5 – 1 santimetrelik kesiler yapılarak monte edilir. Kollardan birine kamera diğerlerine cerrahide kullanılacak aletler monte edilir. İkinci kısım hastadan biraz uzakta cerrahın uzaktan kontrol ile cerrahiyi tamamladığı bir konsoldur. Burada cerrah, ameliyatı parmaklarını geçirdiği iki kol üzerinden kumanda ederek oturur vaziyette tamamlar. Bu cerrahinin en önemli avantajı üç boyutlu bir görüntü sağlamasıdır. Cerrah, görüntünün netliğini ve görüntünün uzak ya da yakınlığını konsolda bulunan ayak pedalları ile düzenler. Konsolda cerrahi sürdürülürken bir ya da iki kişi ameliyat sırasında ihtiyaç duyulan aletlerin değiştirilmesi için hastanın olduğu ameliyat masasında bulunur.

Robotik Rahim Almanın Laparoskopik Rahim Alma Ameliyatına göre Üstünlüğü Nedir?

Robotik rahim alma ameliyatında kullanılan kamera üç boyutlu görüntü sağladığı ve cerrahi alanı çok daha fazla büyüttüğü için cerrahın ameliyat sahasını daha iyi görüntülemesini sağlar.

Robot kolları cerrahın el ve bilek hareketlerini çok iyi taklit eder.

Aynı zamanda robot kolları çok yönlü hareket ettirilebildikleri için laparoskopik cerrahide ulaşmanın zor olduğu cerrahi bölgelere kolaylıkla ulaşmayı ve ameliyatı başarı ile tamamlamaya katkı sağlar.

Robot kolları cerrahın elinde bulunan titreme gibi istenmeyen etkileri yansıtmaz. Bu da cerrahiyi daha güvenli kılar.

Özetle robotik rahim alma ameliyatında robotik cerrahi daha güvenli bir cerrahi sağlar. Önemli dezavantajı ameliyat maliyetlerinin Laparoskopik rahim alma ameliyatına göre daha yüksek olmasıdır.

Robotik Rahim Alma Ameliyatı Hangi Hastalarda Tercih Edilir?

Bu cerrahi açık ya da kapalı rahim alma gerektiren her türlü hastalıkta uygulanabilir. Aşağıdaki durumlarda robotik cerrahi diğer cerrahilere tercih edilebilir:

  • Cerrahinin karın içi yapışıklıklar nedeniyle zor olabileceği durumlar (Endometriozis, geçirilmiş ameliyat öyküsü, geçirilmiş karın içi iltihap).
  • Ameliyat sahasını görmekte zorluk çekilebilen durumlar (Aşırı kilolu hastalar, rahmin çok büyük olması)
  • Ameliyat sahasının daha zor ulaşılabilir olduğu durumlar (BURCH operasyonu, kanser ameliyatları)
  • Küçük kan damarlarının, sinirlerin daha yakın ve net görülmesi gereken yüksek titizlik gerektiren durumlar (Rahim kanseri, rahim ağzı kanseri)

Robotik Rahim Alma Ameliyatı Öncesi Ne Kadar Süre ile Aç Kalmak Gerekir?

Hasta genel anestezi alacağı için 6 saatlik açlık gerektirmektedir. Açlıktan kastedilen hastanın hiçbir şey yememesi ve içmemesidir.

Robotik Histerektomi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Robotik histerektomi ameliyatının hazırlık aşaması Laparoskopik histerektomiye göre uzundur. Yaklaşık 1 saatlik ön hazırlık gerektirir. Ameliyat süresi cerrahın ameliyat hızına, karın içi yapışıklık olup olmadığına ve rahmin büyüklüğüne göre değişir. Ortalama süre hazırlıkla beraber 2-3 saat kadardır.

Robotik Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Hastalar genellikle birinci günün sonunda çoğu zaman 24 saat dolmadan taburcu edilir.

Robotik Rahim Alma Ameliyatı (Robotik Histerektomi) Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Hasta genel anestezi altında yapılır. Ağrı her geçen saat azalmakla birlikte kabul edilebilir seviyeye genellikle 6 – 7 saatte gelmektedir. Ağrının azaldığı bu dönemde hastanın ayağa kaldırılması ve yürütülmesi hedeflenir. Hasta ne kadar erken hareketlenirse kendini toparlama süreci ve barsak işlevlerinin yerine gelmesi daha erken olacaktır.

Robotik Rahim Alma Ameliyatı Ücreti Ne Kadar?

Robotik histerektomide fiyatlar hastaneden hastaneye değişmekle birlikte yaklaşık 10 bin dolara karşılık gelen Türk Lirası karşılığıdır.

Robotik Rahim Alma Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

İyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte hastanın günlük işlerine dönmesi ortalama 10 – 20 günü bulabilmektedir.

Robotik histerektomi yatarak tedavi yöntemidir. Bir gece hastanede kalabilirsiniz, ancak bazı kadınlar aynı gün taburcu olabilirler. Ertesi gün hafif düzenli aktivitelere dönebilirsiniz (yürüme, yemek yeme, merdiven çıkma). Doktorunuzun takdirine bağlı olarak yaklaşık bir hafta veya daha kısa bir sürede araç kullanabilir ve yaklaşık dört ila altı hafta içinde egzersiz yapmaya geri dönebilirsiniz. Doktorunuz ilerlemenizi gözden geçirecek ve normal faaliyetlerinize ne zaman dönebileceğinizi söyleyecektir.

Robotik Rahim Alma Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra İşe Dönülebilir?

Ağır olmayan işlerde bu süre 10 gün iken ağır çalışma koşullarında 20 gün istirahat sonrası işe başlamak uygun olacaktır. Hastaların ameliyat sonrası ilk 3 ay boyunca 5 kilogramdan daha fazla ağırlık kaldırmamaları önerilir.

Robotik Rahim Alma Ameliyatından Sonra Pansuman Yapmak Gerekir mi?

Robotik rahim alma ameliyatından sonra pansuman yapmak gerekmez. Ameliyat için açılan dikişlerin üzeri 24 saat sonra açılır.

Robotik Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?

Robotik rahim alma ameliyatından 24 saat sonra duş alınabilir. Yara yerine su ya da sabun değmesinde sakınca yoktur.

Robotik Rahim Alma Ameliyatından Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Robotik rahim alma ameliyatından sonra hastalar genellikle 10 gün içerisinde iyileşmiş olurlar. İyileşme süreci hastanın ek hastalığı olup olmadığına ve yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Robotik Rahim Alma Ameliyatından Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Robotik rahim alma ameliyatından sonra cinsel ilişkiye en az 1 – 1,5 ay girilmemesi önerilir. Vajen kubbesinin iyileşmesi için bu süreye ihtiyaç vardır.

Robotik Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Spora Ne Zaman Başlanabilir?

Kapalı rahim alma ameliyatından 2 hafta sonra spora başlanabilir. Yüksek efor gerektiren sporlar için bu süre en az bir aydır.

Miyom Alma Ameliyatı (Miyomektomi – Myomektomi)

Açık Miyom Alma Ameliyatı
Açık Miyom Alma Ameliyatı

Miyom Alma Ameliyatı (Miyomektomi – Myomektomi) Nedir?

Myom rahim kaslarından kaynaklanan iyi huylu bir kas tümörüdür. Bu tümör tek bir kas hücresinden kaynaklanıp rahim duvarında büyür. Büyüme hızı tamamen değişkendir. Büyüme hızını etkileyen en önemli faktör miyomda bulunan hormon reseptörü adı verilen vücuttaki kadınlık hormonlarından etkilenen alıcılardır. Kadınlarda miyom görülme sıklığı neredeyse her beş kadından birdir. Kadınlarda çok sık görülmesine rağmen çoğunlukla bir şikâyete neden olmaz. O yüzden sıklıkla rutin muayene sırasında ultrasonda görülürler.

Miyomlar rahim içindeki yerleşim yerlerine göre sınıflandırılır. Myom rahmin dışına doğru büyüyorsa subseröz miyom, rahim içine gömülü ise intamural miyom, rahim iç zarının içinde ise submüköz miyom isimlerini alır.

Miyomun neden olduğu en sık şikâyet rahim kaynaklı kanama düzensizlikleridir. Bunun dışında miyomlar; şiddetli adet dönemi sancısına, karın ağrısına, bağırsaklara bası yaparak kabızlığa, idrar kesesine baskı yaparak sık idrara çıkmaya neden olabilirler. Ayrıca rahim içinde yerleştikleri bölgeye bağlı olarak kısırlığa ya da üst üste gebelik düşüğüne neden olabilirler.

Miyomlar çeşitli şikayetlere neden olsa da çok az hastada bir cerrahi gerekçesi olurlar. Örneğin eskiden 7 – 8 cm üstündeki miyomlar bir ameliyat nedeni iken artık myom büyüklüğüne bağlı ameliyat yönetiminden vazgeçilmiştir.

Genellikle büyüme eğiliminde olan miyomlar kadınlık hormonlarının azaldığı menopoz döneminde zamanla küçülürler.

Miyom alma cerrahisi (Myomektomi) gerekli durumlarda rahim içinden miyomların alınmasına verilen isimdir. Bu işlem genellikle doğurganlık çağındaki hastalara yapılır. Miyomektomi işlemi: açık, kapalı (Laparoskopik) ve vajinal yoldan kapalı (Histeroskopik) olarak yapılabilmektedir.

Hastalara myomun yerleştiği bölgeye ve myomun büyüklüğüne ameliyat yöntemi ile ilgili alternatiflerin sunulması gerekir. Doğurganlığını tamamlamış hastalarda miyomlara bağlı cerrahi gerektiğinde çoğunlukla rahim alma ameliyatı yapılır.

Myomektomi olma sebepleri myomun rahim kaynaklı aşırı kanamaya sebep olması, çok fazla ya da hızlı büyümesi, idrar kesesi ya da bağırsaklar üzerine baskı yapması, kanserleşme şüphesi, kısırlığa neden olması olarak sıralanabilir.

Açık Miyom Alma Ameliyatı

Miyom Alma Ameliyatı (Miyomektomi – Myomektomi)

Açık Miyom Alma Ameliyatı Nedir?

Açık miyomektomi ameliyatı miyom tedavisinde en sık yapılan ameliyattır. Açık miyomektomi 150 yılı aşkın süreden beri yapılmaktadır.

Açık Myom Alma Ameliyatı (Açık Miyomektomi) Ameliyatı Hangi Hastalarda Yapılır?

Açık myomektomi ameliyatı myom alma gereken myomun rahim kaynaklı aşırı kanamaya neden olması, çok fazla ya da hızlı büyümesi, idrar kesesi ya da bağırsaklar üzerine baskı yapması, kanserleşme şüphesi, kısırlığa neden olması gibi yukarıda da sıralanan nedenlerle yapılabilir.

Açık miyom alma ameliyatının kapalı miyom alma ameliyatına tercih edildiği durumlar: Myomun çok büyük olması, alınması gereken myom sayısının 5 – 6’dan daha fazla olması, 2 cm’den küçük miyomlar, myomun kötü huylu olma potansiyelinin yüksek olmasıdır.

Açık Miyom Alma Ameliyatı (Açık Myomektomi) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık miyomektomi öncesi myomların yerleştiği yerler ve büyüklükleri ultrasonla iyice değerlendirilmelidir.

Açık myomektomi ameliyatı karın üzerine 10 – 15 cm’lik yatay kesi açılarak yapılır. Karın katları geçildikten sonra miyomların yeri dikkatlice değerlendirilir. Bu değerlendirme önemlidir, çünkü çoklu miyomu olan hastalarda bazen çok küçük miyomlar gözden kaçabilir. Miyom alma işlemi için miyomun olduğu rahim bölgesine koter ya da bisturi ile kesi yapılır. Myom çıkarılarak rahimde miyom yatağı dikişlerle kapatılır. Eğer yapılan kesiden başka miyomlar da çıkarılabilecekse rahim duvarında başka kesi yapılmamaya çalışılır. Bütün myomlar çıkarıldıktan sonra kanama kontrolü yapılır ve ameliyata son verilir.

Açık Miyom Alma (Açık Miyomektomi) Ameliyatının Hasta İçin Avantajları Nelerdir?

Açık miyomektomi büyük ve çok sayıdaki miyom (multiple myom) olgularında ve görülmesi zor olan 1-2 cm’den küçük miyomlarda, rahmin iç tabakasına gömülü miyomlarda kapalı myomektomiye göre daha avantajlıdır. Çünkü laparoskopik(kapalı) myomektomide uterusu aletlerle kavramak daha zordur. Bu zorluk çoklu myom çıkarmayı, küçük myom çıkarmayı ve rahmin daha derinine gömülü myomu çıkarmayı zorlaştırır.

Açık Miyomektomi Ameliyatının Ücreti Ne Kadardır?

Açık myomektomi ücreti merkezden merkeze değişmekle birlikte 1500-5000 dolar karşılığı Türk lirası karşılığındadır.

Açık Myom Alma (Myomektomi) Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Açık myomektomi sonrası cinsel ilişkiye ameliyattan bir ay sonra girilebilir.

Açık Myom Alma (Myomektomi) Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra Spor Yapılabilir?

Açık miyom alma ameliyatı sonrası birinci aydan sonra yürüyüş gibi hafif sporlara başlanabilir. Ağırlık çalışması gibi ağır sporlara ise en erken 3-6 ayda başlamak uygun olacaktır.

Açık Myom Alma (Miyomektomi) Ameliyatı Sonrası Gebelik Ne Zaman Düşünülebilir?

Açık myomektomi sırasında rahim kasları kesildiği için en az bir yıl süreyle gebe kalınmaması önerilir.

Açık Miyomektomi Ameliyatı Öncesi Ne Kadar Süre ile Aç Kalmak Gerekir?

Açık miyomektomi ameliyatından önce 6 saat süreyle bir şey yememek ve içmemek gerekir. Böylece genel anestezi alma ihtimaline karşın ameliyat sırasında midenin boş olması sağlanır.

Açık Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Açık miyom ameliyatından sonra ağrı en az iki hafta sürer. Fakat ağrının asıl şiddetli ve zorlu olduğu dönem ilk 24 saattir. İlk gün güçlü ağrı kesicilerle geçirildikten sonra hafif ağrı kesicilere geçilir. Genellikle 3. günden sonra ağrı kesiciye ihtiyaç kalmaz. Pek tabii ki ağrı eşiği kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğinden ağrı kesicinin dozu ve süresi hastadan hastaya değişebilir.

Açık Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Yemek Yenilebilir, Su İçilebilir?

Açık myomektomi ameliyatı sonrası hasta; spinal anestezi (belden uyuşturulma) aldı ise ameliyat sonrası hemen sıvı alımına başlanabilir, genel anestezi aldı ise ameliyattan 6-8 saat sonra sıvı alımına başlanabilir. Hastalara ilk 24 saatte sıvı gıda dışında bir yiyecek genellikle verilmez. Genel anestezi alan hastalarda bağırsakların normal çalışma ritmine dönmesi zaman alacaktır. Bağırsakların normal çalışmaya başladığının göstergesi hastanın gaz çıkarmasıdır. Hasta gaz çıkardıktan sonra yavaş yavaş katı gıda alımına başlanabilir.

Açık Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Açık myomektomi sonrası merkezden merkeze değişmekle birlikte ameliyatta herhangi bir sıkıntı yaşanmadı ise hasta 24-48 saat sonra hastaneden çıkabilir.

Açık Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Pansuman Yapmak Gerekir mi?

Açık myomektomi sonrası ciltte 10-15 cm’lik bir yara yeri oluşur. Burası ameliyat sonrası kapatılır. 24 saat dolduktan sonra hasta taburcu edilmeden yara yeri açılır. Eğer yara yerinde herhangi bir akıntı yok ve dikişler kaynaşmış ise yara yeri açık bırakılır yani evde pansuman yapmaya gerek yoktur.

Açık Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?

Açık myomektomide ameliyat yerinden akıntı yoksa 24 saat sonra duş alınabilir. Ameliyat yerinde akıntı varsa ya da dikişler tam kaynaşmamışsa su geçirmeyen pansumanlar yapılarak hastanın duş alması sağlanabilir.

Açık Miyomektomi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Açık myomektomi sonrası iyileşme kişiden kişiye değişmektedir. Myomektomi daha genç yaş grubunda yapıldığı için bu hastalar hızlı iyileşmektedir. Diyabet gibi sürekli hastalığı olmayan hastaların vücudu 2 hafta ile bir ay arasında toparlanmaktadır.

Açık Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Hastalar Açık myomektomi sonrası ameliyata bağlı bir sıkıntı oluşmadı ise en erken 1-2 ay sonra ilişkiye girilebilir.

Açık Miyomektomi Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra İşe Dönülebilir?

Çalışılan iş ağırlık kaldırmayı gerektiren bir iş değil ise açık myomektomi sonrası 2-4 haftada işe başlanabilir. Hastaların ameliyat sonrası ilk üç ay boyunda 5 kg’dan fazla ağırlık kaldırmamaları önerilir.

Açık Miyomektomi Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ameliyat sürecinin vücudun geneline bir yük oluşturduğu unutulmamalıdır. O yüzden vücudun toparlanması için ilk dönemlerde aşırı efor gerektiren günlük aktivitelerden uzak durulmalıdır.

Ameliyat sonrası ilk iki hafta dinlenilerek ve besin değeri yüksek gıdalar tüketilerek geçirilmelidir.

Kapalı Miyom Alma (Laparoskopik Miyomektomi) Ameliyatı

kapalı miyom ameliyatı
kapalı miyom ameliyatı

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Nedir?

Laparoskopik miyom ameliyatları açık miyom ameliyatına göre daha fazla tecrübe gerektirmektedir. Bu işlem öncesi miyomların rahim içinde yerleştiği bölgeler ultrasonografi aracılığıyla net biçimde belirlenmelidir. Gerektiğinde ameliyat sırasında da ultrasonografi yapılabilmektedir. Kanama riski taşıdığı için myomektomi işlemi laparoskopik ileri bipolar enerji özelliği olan ileri teknolojik aletlerle gerçekleştirilmektedir. Rahim duvarından miyomlar çıkarıldıktan sonra rahim duvarında oluşan boşluklar cerrahi olarak sütüre (dikme işlemi) edilmektedir. Miyom karın dışına ya parçalarına ayrılarak ya da bütün olarak vajinal kanaldan çıkarılmaktadır. Myomektomi sonrası hastaların en az bir yıl süre gebe kalmamaları önerilmektedir.

İntramural miyomlarda (rahmin orta tabasında bulunan myom) ve subserozal myomlarda (rahmin dışına doğru büyümüş miyom) kapalı miyomektomi yapılabilir. İntramural myomlar rahmin orta tabakasında olduğu için cerrahın tecrübesi bu tür ameliyatlarda önem kazanmaktadır. Teknik olarak açık (laparatomi) myomektomiye göre daha zordur.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hasta uyutulduktan sonra cilt temizleyicileri ile hastanın karın ve vajen içi temizliği yapılır. Daha sonra rahim içine ameliyat sırasında rahmi kolay hareket ettirmek için uterin manipülatör denilen alet takılır.

Bu ameliyat sırasında karın duvarında sıklıkla göbek çevresinde bir delik açılarak karın içerisine karbondioksit gazı verilerek karın şişirilir. Ardından karın içerisine Laparoskop adı verilen kamera ve ışık kaynağı içeren aletle girilir. Laparoskop’tan elde edilen görüntü eş zamanlı olarak bir monitöre yansıtılır. Karın içi gaz ile şişirildiği için karın içi organlar net olarak değerlendirilebilir. Ardından karın duvarında açılan çapları 0,5 – 1 cm olan iki ya da üç delikten cerrahi işlem için gerekli diğer aletler sokularak ameliyata başlanır.

Ardından myomun bulunduğu bölgede koter adlı alet ile kesi yapılır. Myom etrafındaki damarlar ve kapsül kesilerek çıkarılır. Miyomun alındığı alan ardından dikilerek kapatılır. Dikiş için standart dikiş materyalinden öte doku içerisinde gevşemeyen özelikte özel dikiş materyalleri kullanılır. Miyom ya da miyomlar rahim duvarından çıkarıldıktan sonra karın dışına morselatör denilen cihazla parçalanarak ya da vajenden karın boşluğuna açılan bir açıklık vasıtası ile dışarı alınır. Myomların zaman zaman kötü huylu olabildiği pratikler nedeniyle morselatör kullanımından uzaklaşılmaktadır.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Miyomu olan her hastaya kapalı myomektomi yapılabilmekle birlikte sayıca fazla myomu olan hastalarda, myomun kötü huylu (sarkom) olabileceği ile şüphe uyandıran durumlarda, rahmin iç tabakasına yakın yerleşimli myomlarda tercih edilmez. Kapalı miyomektomi kötü huylu olma şüphesi olmayan, sayıca az sayıda myomu bulunan hastalarda ilk tercih olmalıdır.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatının Hasta için Avantajları Nelerdir?

Kapalı myomektominin en önemli avantajı hastada daha az karın içi yapışıklık oluşmasıdır. Bunun dışında ameliyat sonrası daha az ağrı, daha az enfeksiyon riski, daha hızlı iyileşme, hastanede daha az kalma, gündelik hayata daha kısa sürede katılma gibi avantajları vardır.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatının Ücreti Ne Kadardır?

Ameliyatın yapılabildiği merkeze ve işlemin zorluk derecesine göre değişmektedir. Ortalama olarak 2000-5000 Amerikan dolarına denk düşecek Türk lirası kadardır.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Laparoskopik (kapalı) myomektomi sonrası hastalar ikinci haftadan itibaren cinsel ilişkiye girebilirler.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Öncesi Ne Kadar Süre ile Aç Kalmak Gerekir?

Kapalı miyomektomi ameliyatı genel anestezi altında yapıldığı için ameliyat öncesi en az 6 saat bir şey yiyip içmemek gerekir.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Laparoskopik (kapalı) miyomektomiye bağlı ameliyat ağrısı ilk gün son bulur. Ameliyat için açılan deliklere bağlı ağrılar 48 saat sonra geçer.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Yemek Yenilebilir, Su İçilebilir?

Laparoskopik (kapalı) miyomektomi sonrası 7-8 saatte sıvı tüketimi ve sıvı gıda alımı başlanır. Hastalar genelde 24 saatte katı beslenmeye başlayabilir. Katı beslenmeye geçiş için hastanın gaz çıkışı beklenir.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatından Sonra Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Laparoskopik (kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası hastalar genellikle 24 saatte taburcu edilir.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Pansuman Yapmak Gerekir mi?

Laparoskopik (kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası pansuman gerekmez. Hastalar taburcu olduktan sonra pansumanlarını açabilirler.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?

Laparoskopik (kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası 24 saat geçtikten sonra hastalar duş alabilir.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Laparoskopik (kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası iyileşme kişiden kişiye değişmekle birlikte hastalar genelde 2 hafta içinde günlük işlerini yapabilecek kadar iyileşirler.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Doğum Yapılabilir?

Laparoskopik (kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası hastalara en az 1 yıl süreyle, ideal olarak 2 yıl süreyle gebe kalmamaları önerilir.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Spora Ne Zaman Başlanabilir?

Laparoskopik (kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası hafif sporlara ikinci haftadan itibaren başlanabilir.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatından Ne Kadar Zaman Sonra İşe Dönülebilir?

Laparoskopik (kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası hastalar ikinci haftadan itibaren işe başlayabilir.

Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Laparoskopik(kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası ilk iki hafta dinlenilerek ve besin değeri yüksek gıdalar tüketilerek geçirilmelidir. Bu dönemde yüksek efor gerektiren işlerden uzak durulmalıdır.

Histeroskopik Miyom Alma Ameliyatı (Vajinal Yoldan Kapalı Miyom Alma Ameliyatı)

Histeroskopik Miyom Alma Ameliyatı Nedir?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı rahim içine kamera içeren bir aparat ile girilerek yapılan en konforlu myomektomi biçimidir.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı kamera içeren Rezektoskop denilen bir aparat ile gerçekleştirilir. Rezektoskop’a ameliyat öncesi ya da sırasında çeşitli aletler monte edilebilir. Ameliyat vajinal yoldan gerçekleştirileceği için ameliyata başlamadan önce vajinal bölge dezenfektanlarla temizlenir. Temizlik sonrası rahmin içine girmek için rahim ağzı hegar bujisi adı verilen metal aletlerle Rezektoskop’un girebileceği genişliğe getirilir. Rezoktoskop ile rahim içine girilerek daha iyi görüntü elde etmek için rahim içine steril sıvılar verilir. Alet bir yandan da bir döngü halinde rahim içine verilen sıvıyı emmektedir. Böylece işlem sırasında ortaya çıkan ve görüntüyü bozan kanamalar sıvıyı emen aspiratör yardımıyla dışarı alınır. Histeroskopik miyomektomi sırasında myom parça parça kesilerek rahim dışına alınır. Kesme işlemi ısı enerjisi kullanılan koter adlı alet ile gerçekleştirilir. Miyom büyüklüğüne göre miyomektomi ameliyatı birkaç seansta gerçekleştirilebilir.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Ne Kadar Sürer, Ne Kadar Zamanda Bitirilir?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı yaklaşık yarım saat ile bir saat arasında sürer.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı rahmin iç tabakasında submüköz miyomları ya da intramural miyomları bulunan hastalara yapılır.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatının Hasta İçin Avantajları Nelerdir?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı hasta için çok konforlu bir ameliyattır. Hastanın genel anestezi almasına bile gerek kalmadan gerçekleştirilebilir. Ameliyat süresi oldukça kısadır. Hasta ameliyat günü taburcu edilebildiğinden hasta memnuniyeti yüksektir.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatının Ücreti Ne Kadardır?

Histeroskopik miyomektomi ameliyat ücreti ortalama 1000-2500 dolar civarındadır.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatında Ne Tür Narkoz (Anestezi) Yapılır?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı sedasyon denilen damardan anestezik maddeler verilerek hastanın uyutulduğu biçimde yapılabilir. Hastanın genel anestezi almasına gerek yoktur.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Öncesi Ne Kadar Süre ile Aç Kalmak Gerekir?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı öncesi hastanın 6 saat süreyle bir şey yiyip içmemesi önerilir.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı sonrası ağrı birkaç saat içinde geçer.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Yemek Yenilebilir, Su İçilebilir?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatından bir iki saat sonra hasta yemek yiyip sıvı tüketebilir.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatından Sonra Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı sonrası hastalar genellikle aynı gün taburcu edilir.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Pansuman Yapmak Gerekir mi?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı vajinal yoldan gerçekleştirildiği ve yara oluşmadığından pansumana gerek yoktur.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı sonrası istenildiği zaman banyo yapılabilir.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı sonrası hastalar hızla iyileşir. Eğer belirgin bir vajinal kanamaları yoksa ameliyattan sonraki iki günde tamamen iyileşmiş olurlar.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı sonrası vajinal kanama olacağı için hastaların bir hafta cinsel ilişkiye girmemeleri tavsiye edilir.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Spora Ne Zaman Başlanabilir?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı sonrası 3. günden itibaren spora başlanabilir.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra İşe Dönülebilir?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı sonrası 2-3 günlük dinlenmeden sonra hastaların işe başlamasında sakınca yoktur.

Histeroskopik (Vajinal Kapalı) Miyomektomi Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Histeroskopik miyomektomi ameliyatı sonrası aşırı kanama durumunda hastaların hekime başvurmaları önerilir. Büyük miyomlarda ameliyatı 2 ya da 3 seansta yapmak gerekebilir. Çünkü büyük miyomu olan hastalarda operasyon süresinin uzamasının hasta için oluşturacağı riskler

Rahim Sarkması Ameliyatları

Rahim Sarkması Ameliyatları

*Görsel https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/nau.22922 yayınından alıntılanmıştır.

Rahim Sarkması Nedir?

Rahim sarkması rahmin karın içerisinde bulunduğu pelvis boşluğundan çeşitli derecelerde vajen boşluğuna doğru aşağı kayması olarak tanımlanır. Bunun sebebi rahmi karın içerisinde tutan bağların ve yer çekimine karşı destekleyen pelvik kas tabakasının gevşemesi ya da yıpranmasıdır. Bazı hastalarda rahmin tamamen dışarıda olduğu durumlarla da karşılaşılmaktadır. Rahim sarkması kadınların %30 – %40’ında görülen bir durumdur. İlerleyen yaşlarda ve menopoz sonrasında ortaya çıkma ihtimali artar. Çoklu doğum, zor doğum, ağır işlerde çalışmak, kronik kabızlık, obezite rahim sarkması gibi durumlarda kadınlarda rahim sarkması şikâyeti daha yaygın olarak görülür.

Rahim sarkma tedavisi sarkmanın derecesine, hastanın gebelik isteğine, daha önce geçirmiş olduğu ameliyatlara göre değişmektedir. İleri yaşlarda, sağlığı ameliyata elvermeyen hastalarda ilk seçenek vajinaya Pesser adı verilen halkalar yerleştirerek rahmin aşağı kaymasını engellemek olmalıdır. Pesser ayrıca gebelik isteyen genç hasta grubunda da iyi bir tedavi seçeneğidir. Pesserlerin haftada bir çıkarılıp temizlenerek tekrar yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle genellikle hasta yakınları Pesser takma, çıkarma ve temizlenmesi konusunda eğitilirler. Rahim sarkmasında; rahmi yerinde tutan kasları güçlendirmek için yapılan kegel egzersizleri, lazer uygulamaları ve lokal östrojen tedavileri de fayda sağlayabilmektedir.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus) Ameliyatı Nedir?

Rahim sarkması için yapılan çok sayıda cerrahi biçimi vardır. Ameliyat biçimi hastanın yaşı, çocuk isteyip istemediği, sarkmanın derecesine, daha önce ameliyat geçirip geçirmediğine ve rahminin alınıp alınmayacağına göre değişmektedir. Bu değişkenlere göre açık, kapalı ya da vajinal ameliyatlar yapılabileceği gibi cerrahilerin kombine yapıldığı ameliyat biçimleri de vardır.

Birçok rahim sarkma ameliyatı olsa da bu ameliyatlar iki kategoriye ayrılabilir. Bunlardan birincisi; rahmin sarktığı vajen boşluğunun kapatılması ve sarkmanın ortadan kaldırılmasıdır. İkincisi ise; rahmi rahim etrafındaki güçlü bir bağa ya da kemiğe asarak bozukluğun eski haline getirilmesidir.

Rahim Sarkmasında (Uterin Prolapsus) Obliteratif Ameliyat Nedir?

Vajen boşluğunu kapatmaya dönük ameliyatlar obliteratif cerrahi olarak adlandırılır. Bu cerrahiler ileri yaş ve cinsel aktif olmayan hastalarda tercih edilen ameliyatlardır. Rahim sarkmasında yapılan en sık yapılan obliteratif ameliyat Le-Forte Kolpoklezis ameliyatıdır.

Le-Forte ameliyatında rahim ve vajen duvarları mukoza adı verilen üst tabaları kesilerek çıkarılır ve kalan dokular birbirine dikilerek vajen boşluğu kapatılır.

Rahim Sarkmasında (Uterin Prolapsus) Rekonstrüktif (Onarım ile Eski Haline Getirme) Ameliyatlar Nelerdir?

Rekonstrüktif ameliyatlar hem vajinal hem de karından yapılabilir. Karından yapılan ameliyatlar ise kapalı (laparoskopik) olarak yapılabileceği gibi açık olarak da yapılabilir. Ayrıca bu ameliyatlarda “mesh” adı verilen sentetik maddelerde kullanılarak rahmin dokulara asılması sağlanabilir.

Rahim Sarkmasında (Uterin Prolapsus) Vajinal Rekonstrüktif Ameliyatlar Nelerdir?

Rahim sarkmasında vajinal ameliyatlarda çoğunlukla rahim alınarak ameliyat yapılır ve rahim eskiden rahmi yerinde tutan ya da karın boşluğundaki bağlara bağlanır.

Rahim alma ameliyatı ile birlikte en sık yapılan cerrahiler şunlardır:

Sakrospinöz Fiksasyon: Rahim ağzının ya da rahim alındı ise kalan vajen kubbesinin sakrospinöz bağa bağlanması işlemidir.

Uterosakral Ligasyon Suspansiyonu: Rahmi yerinde tutan uterosakral bağların birbiri ile rahim için bir gergi oluşturacak biçimde bağlanmasıdır.

İleokoksigeal Fiksasyon: Rahim alma işlemi sonrası vajen kubbesinin ileokoksigeal kas fasyasına bağlanması işlemidir.

Machester Fothergill Ameliyatı: Rahmin tamamının alınmadığı, rahim ağzı alınarak tamamlanan bir ameliyattır. Bu ameliyat daha sık olarak elangatio kolli denilen rahim ağzının sarkmaya bağlı uzun olduğu durumlarda yapılır.

Sakrohisteropeksi: Rahmin mesh adı verilen sentetik bağ ile belin en alt kısmında bulunan birleşik omurga olan sakrum kemiğine bağlanması işlemidir.

Sakrokolpopeksi: Rahim alındıktan sonra vajen kubbesinin mesh adı verilen sentetik bağ ile belin en alt kısmında bulunan birleşik omurga olan sakrum kemiğine bağlanması işlemidir.

Pektopeksi: Rahim alındıktan sonra vajen kubbesinin mesh adı verilen sentetik bağ ile

Leğen kemiğinin dış uçlarından geçen ileopectineal bağa bağlanması işlemidir.

Lateral süspansiyon: Rahim alındıktan sonra vajen kubbesinin mesh adı verilen sentetik bağ ile karın zarı altından karın ön duvarına bağlanır.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus) Ameliyatı Ne Kadar Sürer, Ne Kadar Zamanda Bitirilir?

Rahim sarkması ameliyatı süresi ameliyata bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 2-3 saattir.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus) Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Rahim sarkması (Uterin Prolapsus) ameliyatı rahmin sarkmasına bağlı oluşan bel ağrısında, rahmin vajenden dışarı çıktığı durumlarda, sarkmanın hastanın cinsel hayatını etkilediği durumlarda, sarkmanın tekrarlayan vajinitlere neden olduğu durumlarda, sarkmanın idrar kaçırmaya neden olduğu durumlarda önerilir.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus) Ameliyatının Ücreti Ne Kadardır?

Rahim sarkması (Uterin Prolapsus) ameliyatı ortalama fiyatı 1000-3000 dolar arasındadır.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus) Ameliyatında Ne Tür Narkoz (Anestezi) Yapılır?

Rahim sarkması (Uterin Prolapsus) ameliyatında genel anestezi ya da spinal/epidural anestezi uygulanır.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus) Ameliyatı Öncesi Ne Kadar Süre ile Aç Kalmak Gerekir?

Rahim sarkması (Uterin Prolapsus) ameliyatından önce 6 saat süreyle herhangi bir şey içip yememek gerekir.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus) Ameliyatı Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Rahim sarkması (Uterin Prolapsus) ameliyatı sonrası ağrı genelde ameliyat sonrası 12 saate azalmaya başlar, bu dönemde hastaya güçlü ağrı kesiciler uygulanır. Ameliyattan 24 saat sonra ağrı hasta için kabul edilebilir seviyelere iner.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus) Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Yemek Yenilebilir, Su İçilebilir?

Rahim sarkması (Uterin Prolapsus) ameliyatı sonrası 8. saaten itibaren sıvı alımına başlanabilir.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus) Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Rahim sarkması (Uterin Prolapsus) ameliyatı sonrası hastanede 24-72 saat kalınabilir. Ameliyatın tipi hastanede kalışı etkileyen ana faktördür.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus) Ameliyatı Sonrası Pansuman Yapmak Gerekir mi?

Rahim sarkması (Uterin Prolapsus) ameliyatı için pansuman genellikle gerekmez. Bazen açık cerrahide yara yeri iyileşmesi ile ilgili bir problem varsa pansumanın devamı gerekebilir.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus) Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?

Rahim sarkması (Uterin Prolapsus) ameliyatından 24 saat sonra duş alınabilir.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Rahim sarkması (Uterin Prolapsus) ameliyatı sonrası iyileşme ameliyatın vajinal, açık ya da kapalı olarak yapılmasına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle 2 hafta kadardır.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus) Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Rahim sarkması (Uterin Prolapsus) ameliyatından sonra eğer rahim alınmamışsa cinsel ilişkiye 2 hafta sonra girilebilir.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus) Ameliyatı Sonrası Spora Ne Zaman Başlanabilir?

Rahim sarkması (Uterin Prolapsus) ameliyatından 2-3 hafta sonra yüksek efor gerektirmeyen sporlara başlanabilir.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus) Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra İşe Dönülebilir?

Rahim sarkması (Uterin Prolapsus) ameliyatından 20 gün sonra işe başlanabilir. Bu zamana kadar hastaya istirahat raporu düzenlenir.

Rahim Sarkması (Uterin Prolapsus) Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Rahim sarkması (Uterin Prolapsus) ameliyatı sonrası hastaların yaşam boyu ağırlık kaldırmamaları önerilir. Rahim sarkması (Uterin Prolapsus) ameliyatında rahim alınmadı ise hastaların gebelikten kaçınmaları önerilir. Gebelik ve doğum yeniden rahim sarkmasına neden olacaktır. Bu hastaların gebeliklerinde sarkma riskini azaltmak için doğum şekli olarak sezaryen tercih edilmelidir.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatı

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatı

Polip Nedir?

Polipler rahim içinde ya da rahim ağzında oluşan dışarı doğru büyüyen yapılardır. Rahmin iç tabasında oluşan poliplere Endometrial Polip, rahim ağzında oluşan poliplere Servikal Polip denir. Poliplerin rahim içerisinde normalde de bulunan salgı üreten bez yapıları ve stroma denilen rahim içi dokulardan oluşur. Polipler çoğunlukla hiçbir bulgu vermez ve tesadüfen ultrason muayenesinde fark edilir. Poliplere bağlı en sık şikayet vajinal kanama düzensizlikleridir. Polipler nadiren kötü huylu olurlar. Poliplerde kötü huylu dönüşüm menopoz dönemindeki poliplerde ve meme kanseri tedavisi olarak Tamoksifen kullanan hastalarda daha sık görülür.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Histeroskopik polipektomi ameliyatı kamera içeren Rezektoskop denilen bir aparat ile gerçekleştirilir. Bu alete ameliyat öncesi ya da sırasında çeşitli aletler monte edilebilir. Ameliyat vajinal yoldan gerçekleştirileceği için ameliyata başlamadan önce vajinal bölge dezenfektanlarla temizlenir. Temizlik sonrası rahmin içine girmek için rahim ağzı hegar bujisi adı verilen metal aletlerle Rezektoskop’un girebileceği genişliğe getirilir. Rezoktoskop ile rahim içine girilerek rahim sıvı ile rahim içine daha iyi görüntü elde etmek için steril sıvılar verilir. Alet bir yandan da bir döngü halinde rahim içine verilen sıvıyı emmektedir. Böylece işlem sırasında ortaya çıkan ve görüntüyü bozan kanamalar sıvıyı emen aspiratör yardımıyla dışarı alınır. Histeroskopik polipektomi sırasında polip parça parça kesilerek rahim dışına alınır. Kesme işlemi ısı enerjisi kullanılan koter adlı alet ile gerçekleştirilir.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatı Ne Kadar Sürer, Ne Kadar Zamanda Bitirilir?

Histeroskopik Polipektomi ameliyatı ortalama 15-30 dk. kadar sürer.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Histeroskopik Polipektomi ameliyatı polipe bağlı şikayetleri olan bütün hastalara yapılabilir. Bu ameliyat en sık kanama düzensizliği yaşayanlarda ve polip nedenli kısırlığı olanlarda yapılır.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatının Hasta için Avantajları Nelerdir?

Histeroskopik Polipektomi ameliyatı çok konforlu bir ameliyattır. Rahme zarar verme olasılığı çok düşüktür. Hasta çoğunlukla aynı gün taburcu edilir.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatının Ücreti Ne Kadardır?

Histeroskopik Polipektomi ameliyatı ücreti ameliyatın yapıldığı kliniklere göre değişmekle birlikte 1000 – 3000 dolar civarındadır.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatında Ne Tür Narkoz (Anestezi) Yapılır?

Histeroskopik Polipektomi ameliyatında genellikle Sedatif analjezi denilen hastanın damar yolundan hafif anesteziklerle uyutulduğu uygulama yapılır.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatı Öncesi Ne Kadar Süre ile Aç Kalmak Gerekir?

Histeroskopik Polipektomi ameliyatı öncesi 6 saat sıvı ya da katı bir şey tüketmemek gerekir.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatı Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Histeroskopik Polipektomi ameliyatı sonrası ağrı basit ağrı kesicilerle geçebilecek bir ağrıdır. Ağrı tamamen genellikle birkaç saat içinde geçecektir.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Yemek Yenilebilir, Su İçilebilir?

Histeroskopik Polipektomi ameliyatından hemen sonra su içilebilir, 1-2 saat sonra yemek yenebilir.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Histeroskopik Polipektomi ameliyatı sonrası hastalar birkaç saat içinde hastaneden ayrılabilirler.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatı Sonrası Pansuman Yapmak Gerekir mi?

Histeroskopik Polipektomi ameliyatı sonrası açık yara olmadığından pansuman yapmaya gerek yoktur.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?

Histeroskopik Polipektomi ameliyatı sonrası istenildiği zaman banyo yapılabilir.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Histeroskopik Polipektomi ameliyatı sonrası iyileşme günler içinde gerçekleşir.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Histeroskopik Polipektomi ameliyatı sonrası vajinal kanama olabileceği için hastaların 3-4 gün cinsel ilişkiye girmemeleri önerilir.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatı Sonrası Spora Ne Zaman Başlanabilir?

Histeroskopik Polipektomi ameliyatından bir gün sonra spora başlanabilir.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra İşe Dönülebilir?

Histeroskopik Polipektomi ameliyatı ameliyattan bir gün sonra işe başlanabilir.

Histeroskopik Polipektomi Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hastaların Histeroskopik Polipektomi ameliyatı sonrası aşırı kanama durumunda hekime başvurması önerilir.

Yumurtalık – Kist Ameliyatları

Yumurtalık – Kist Ameliyatları

Yumurtalık Kisti (Over Kisti) Nedir?

Yumurtalık kisti (Over kisti) yumurtalıkta (overde) meydana gelen çoğunlukla içinde sıvı bulunan keseciklerdir. Kistin özelliğine göre içerisinde farklı dokular bulunabilir. Sıvı dışında dokular bulunduran kistlerde kitle e ismi kullanılır. Yumurtalık kistleri

Yumurtalıkta kist varlığı çoğunlukla korkuya neden olsa da yumurtalık kistlerinin çoğu iyi huylu kistlerdir ve çoğunlukla bir şikayete neden olmaz. O nedenle birçok kist rutin muayene sırasında ultrason ile tesadüfen fark edilir.

Yumurtalık Kistleri (Over Kisti) Nasıl Oluşur?

Yumurtalık kisti (Over kisti) oluşum mekanizması kistten kiste farklılık göstermektedir. Birçok kist yumurtalığın doğal çalışması sırasında ortaya çıkmaktadır. Bunların çoğu iyi huylu kistlerdir. Kötü huylu kistlerin oluşumunda kanser oluşumundaki mekanizmalar söz konusudur. Hücresel düzeyde mutasyon adı verilen anormallikler kötü huylu kist oluşumunun ana nedenidir. Çevresel faktörler, ailesel geçişli genetik bozukluklar diğer önemli nedenlerdir.

Yumurtalık Kistleri (Over Kisti) Tehlikeli midir?

Yumurtalık kistlerinin (Over kisti) %80-85’i iyi huylu kistlerdir. Yumurtalıkta gördüğümüz her kist tehlikeli değildir. Kistin büyüklüğü, kistin yapısı, kistin içerisindeki dokular, hastanın yaşı ve laboratuar tetkikleri kistin tehlikeli olup olmadığı ile ilgili fikir verir. Yumurtalık kistleri üç gruba ayrılabilir. Bunlar iyi huylu kistler (benign over kistleri), ara formda over kistleri(borderline over kistleri), kötü huylu over kistleri (malign over kistleri) dir.

İyi Huylu Yumurtalık Kistleri (Over Kistleri) Hangileridir?

Folikül kisti:

Yumurtalık dokusu doğal olarak da kist barındıran bir dokudur.

Yumurtalıkta en sık görülen doğal kist folikül kistidir. Folikül kistleri içinde yumurta hücresi barındıran ve boyutları 5-30 milimetre arasında değişebilen kistlerdir. Zaman zaman yumurtlama olmayan durumlarda boyutları 4.5-5 cm ye kadar büyüyebilir. Folikül kistlerinin tedavi olmasına gerek yoktur, kendiliğinden geçerler.

Korpus Luteum Kisti:

Yumurtalıkta sıklıkla görülen kistlerden bir diğeri Corpus Luteum kistidir. Bu kist yumurtlama sonrası adet dönemine kadar kalan bir kisttir ortalama 15-30 mm çapındandır. Corpus Luteum kistlerinin tedavi olmasına gerek yoktur, kendiliğinden geçerler.

Korpus Hemorajikum Kisti:

Yumurtlama sonrası eğer folikül kistinin içine kanama meydana gelirse Corpus Hemorajikum adı verilen kist oluşabilir ve bu kistte tesadüfen rutin muayene sırasında görülebilir. Bazen karın ağrısına neden olabilir. Corpus Hemorajikum kistlerinin tedavi olmasına gerek yoktur, kendiliğinden geçerler.

Endometrioma:

Endometrioma kisti rahim içi endometrium tabakasının hücrelerinin yumurtalığa yerleşmesi sonucu oluşan kistlerdir. Halk arasında çikolata kisti olarak adlandırılır. Endometrioma kistlerinin çikolata kisti olarak adlandırılmasının nedeni kist içeriğinin akışkan çikolataya benzemesidir. Endometrioma kisti (Çikolata Kisti) hormonların etkisi ile genellikle büyümeye devam ederler. Kısırlık ve ağrıya neden olurlar.

Dermoid Kist:

Dermoid Kist embriyolojik dönemde vücudu oluşturan hücre tabakalarının yumurtalık içindeki kalıntıları sonucu oluşur. Zamanla bu kalıntılar büyüyerek yumurtalık içerisinde kistik yapının oluşmasına neden olur. Dermoid kistin içerisinde embriyolojik hücre tabakalarından kaynaklanan çoğunlukla saç, yağ bezi, diş, sinir dokusu gibi yapılar bulunur.

Seröz Kistadenom:

Seröz Kistadenom berrak, sıvı benzeri içeriğe sahip iyi huylu tümörlerdir. Kötü huylu olanlarına Seröz Kist adenokarsinom denir.

Müsinöz Kistadenom:

Müsinöz Kistadenom yoğun yağlı içeriğe sahip iyi huylu tümörlerdir. Kötü huylu olanlarına Müsinöz Kist adenokarsinom denir.

Yumurtalık Kisti (Over Kisti) Hangi Durumlarda Tehlikeli Olabilir?

Kistin içerisinde farklı dokular bulunması, çok bölmeli olması, her iki overde yerleşik olması, kist duvarının kalın olması ve kanda bakılan tümör markerlarının (belirteç) yüksek olması kistin kötü huylu olup olmaması açısından inceleme gerektirir. Bunun için MR gibi ileri görüntüleme seçenekleri kullanılabileceği gibi daha yeni tümör belirteçleri de kullanılmaktadır. Fakat hiçbir yöntem kistin alınıp patoloji hekimi tarafından incelenmesinden daha net sonuç vermeyecektir. O yüzden yumurtalık kisti ile ilgili yüksek şüpheli durumlarda cerrahi olarak kistin çıkarılması ve patolojik inceleme en doğru seçenektir.

Yumurtalık Kisti (Over Kisti) Kısırlık Yapar mı?

Yumurtalık kistleri çikolata kistleri (endometrioma) hariç yumurtalık sayısında azalmaya neden olmaz. Bu yüzden genel olarak kısırlığa neden olmazlar. Bazı kistler hormonal düzensizlik yaparak gebelik oluşmasını geciktirebilir. Endometrioma kistleri aynı zamanda karın içi yapışıklıkla birlikte görüldükleri için de kısırlığa neden olabilirler.

Yumurtalık Kisti (Over Kisti) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yumurtalık kisti (Over Kisti) ameliyatı açık (laparatomi) ya da kapalı (laparoskopi) olarak yapılabilir. İdeal olan bu ameliyatın hasta için sağladığı avantajlar göz önünde bulundurularak kapalı olarak yapılmasıdır.

Yumurtalık Kisti (Over Kisti) Ameliyatında Yumurtalık ve Rahim Alınır mı?

Yumurtalık kisti ameliyatlarında hastanın yaşı, menopoz durumu, çocuk istemi, kistin kötü huylu olup olmama riski, kistin büyüklüğü, yapılacak ameliyatın hem biçimini hem de büyüklüğünü etkiler. Hasta menopozda, yaşı menopoza yakın ya da kistin kötü huylu olma riski çok yüksek ise yumurtalık kist ameliyatlarında kisti çıkarmak yerine kistin olduğu yumurtalığı çıkarmak tercih edilir.

Kistin kötü huylu olabileceği düşünülüyorsa hastaya açık yumurtalık kisti ameliyatı tercih edilir. Ameliyat sırasında alınan yumurtalık hızlı patolojik değerlendirme (frozen) için patolojiye gönderilir. Patoloji değerlendirmesi yaklaşık 30 dakika içerisinde sonuçlanır. Patolojik hızlı değerlendirme (frozen) %100 sonuç veren bir değerlendirme değildir. Bu değerlendirmede kistin tipi ve kötü huylu olup olmadığı konusunda patoloğa bir fikir bildirir. Zaman zaman patolog tarafından yapılan incelemeye göre karar verilemeyip nihai sonuç için ameliyat sonrası rutin değerlendirme önerilebilir.

Frozen sonucu cerrahinin yönünü belirlemek açısından önemlidir. Frozen sonucuna göre hastaya daha büyük bir ameliyat yapılıp yapılmayacağına karar verilir.

Frozen sonucunda kist-kitlenin kötü huylu olduğu düşünülürse rahim ve diğer taraf yumurtalığı ile birlikte büyük damarları çevreleyen lenf nodlarının da çıkarılması gerekir.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Kistektomi) Açık mı Kapalı mı Yapılmalıdır?

Yumurtalık kist ameliyatı (Kistektomi) daha çok kapalı (Laparoskopik) olarak gerçekleştirilir. Eğer hastanın kistinin-kitlesinin kötü huylu olduğu ile ilgili şüphe varsa ameliyatın açık gerçekleştirilmesi tercih edilir. Çünkü kötü huylu bir kistin karın içinde yırtılıp kist içeriğinin karın içine dökülmesi tercih edilen bir durum değildir.

Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Kistektomi) Nasıl Yapılır?

Açık yumurtalık kist ameliyatı (Kistektomi) eğer kist ile ilgili kötü huylu olma şüphesi yoksa karına yatay kesi açılarak (Pfannesteil insizyon), kötü huylu olma şüphesi varsa dikey kesi açılarak (Median İnsizyon) yapılır. Karına yapılan kesiden sonra karın duvarı tabakaları geçilerek karın içerisine ulaşılır. Ardından rahim ve yumurtalıklar değerlendirilir. Hastanın kist-kitlesinin durumuna hastanın yaşı ve çocuk istemine göre hastaya ya kist alma (kistektomi) ya da yumurtalık alma (ooferektomi) işlemi uygulanır. Gerek görülür ise kist ya da yumurtalık hızlı patolojik incelemeye (frozen) gönderilir. Patolojik incelemede sonuç kötü huylu çıkarsa ameliyata rahim alma (Histerektomi) diğer over ve tüplerin alınması (salpingo ooferektomi) ve büyük damarların etrafındaki lenf bezlerinin alınması (pelvik-paraaortik lenf adenektomi) ameliyatları da yapılmalıdır.

Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Kistektomi) Ne Kadar Sürer?

Açık yumurtalık kist ameliyatı (Kistektomi) eğer kist iyi huylu bir kist ise yaklaşık 1 saat sürer. Bu süre frozen incelemesi yapılacaksa yaklaşık 30 dk. daha uzayabilir. Kötü huylu kistlerde bu süre yaklaşık 2-3 saattir.

Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Kistektomi) Kimlere Yapılır?

Açık yumurtalık kist ameliyatı (Kistektomi) yumurtalık kistinin orta dereceli ya da kötü olduğundan şüphelenilen hastalara uygulanır. Hastanın genel durumunun kapalı cerrahiye el vermediği durumlarda da açık kist ameliyatı yapılmak zorunda kalınabilir. Bunun dışındaki hastalarda kapalı ameliyat tercih etmek daha doğru olacaktır.

Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatının (Kistektomi) Hasta için Avantajları Nelerdir?

Açık yumurtalık kist ameliyatı (Kistektomi) kistin frozen sonucu kötü çıktığında ameliyatı büyütmeye olanak sağlar. Böylece kist içeriği karın içine bulaşmadığı için hastanın kötü huylu hücrelerinin yayılım riski azaltılmış olur.

Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatının (Kistektomi) Ücreti Ne Kadardır?

Açık yumurtalık kist ameliyatı (Kistektomi) ameliyatı eğer kötü huylu bir kist (yumurtalık kanseri)için yapılmıyorsa yaklaşık 1500-4000 dolar arasında değişirken. Eğer ameliyat kanser nedeniyle yapılacaksa bu ücret 4000-20000 dolar arasında değişmektedir.

Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatında (Kistektomi) Ne Tür Narkoz (Anestezi) Yapılır?

Açık yumurtalık kist ameliyatı (Kistektomi) spinal ya da genel anestezi ile yapılabilir.

Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Kistektomi) Öncesi Ne Kadar Süre ile Aç Kalmak Gerekir?

Açık yumurtalık kist ameliyatı (Kistektomi) öncesi 6 saat süreyle sıvı içecek ya da katı gıda tüketmemek gerekir.

Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Kistektomi) Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Açık yumurtalık kist ameliyatı (Kistektomi) sonrası ağrı eğer kanser cerrahisi için yapılmadı ise yaklaşık 6-7 saat sürebilir. Kanser cerrahisinde bu süre 12-16 saati bulabilir.

Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Kistektomi) Sonrası Ne Zaman Yemek Yenilebilir, Su İçilebilir?

Açık yumurtalık kist ameliyatından (Kistektomi) 8 saat sonra sıvı içecek ve gıdalar tüketilebilir.

Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Kistektomi) Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Açık yumurtalık kist ameliyatı (Kistektomi) sonrası hastalar 24-48 saat süreyle hastanede kalmalıdırlar.

Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Kistektomi) Sonrası Pansuman Yapmak Gerekir Mi?

Açık yumurtalık kist ameliyatı (Kistektomi) sonrası yara yerinden akıntı yok ise genellikle pansuman gerekmez.

Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Kistektomi) Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?

Açık yumurtalık kist ameliyatından (Kistektomi) 24 saat sonra duş alınabilir.

Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Kistektomi) Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Açık yumurtalık kist ameliyatı (Kistektomi) sonrası iyileşme 2-3 haftada tamamlanır. Eğer cerrahi yumurtalık kanser cerrahisi için yapıldı ise bu süre en az bir aydır.

Açık Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Kistektomi) Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Açık yumurtalık kist ameliyatından (Kistektomi) 2hafta sonra cinsel ilişkiye girilebilir. Eğer ameliyat kanser cerrahisi için yapıldı ise bu süre 4 haftadır. 

Açık Yumurtalık Kist Ameliyatı (Kistektomi) Sonrası Spora Ne Zaman Başlanabilir?

Açık yumurtalık kist ameliyatından (Kistektomi) sonrasında 2 hafta sonra ağır egzersiz içermeyen sporlara başlanabilir. Üç ay boyunca 5 kg’dan fazla ağırlık kaldırılmaması önerilir. 

Açık Yumurtalık Kist Ameliyatından (Kistektomi) Ne Kadar Süre Sonra İşe Dönülebilir?

Açık yumurtalık kist ameliyatından (Kistektomi) 10 gün sonra büro tipi çalışma alanlarına dönülebilir. Efor gerektiren işler için 20 günlük istirahat önerilir. 

Açık Yumurtalık Kist Ameliyatından (Kistektomi) Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Açık yumurtalık kist ameliyatı sonrası patoloji sonucu takip edilmelidir. Bu sonuca göre ek bir ameliyata gerek olup olmadığına karar verilecektir. 

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) Nasıl Yapılır?

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) Nasıl Yapılır

Hasta genel anestezi altında uyutulduktan sonra hastanın karın ve vajen içi temizliği yapılır. Daha sonra rahim içine ameliyat sırasında rahmi kolay hareket ettirmek için uterin manipülatör denilen alet takılır.

Bu ameliyat sırasında karın duvarında sıklıkla göbek çevresinde bir delik açılarak karın içerisine karbondioksit gazı verilerek karın şişirilir. Ardından karın içerisine Laparoskop adı verilen kamera ve ışık kaynağı içeren aletle girilir. Laparoskop’tan elde edilen görüntü eş zamanlı olarak bir monitöre yansıtılır. Karın içi gaz ile şişirildiği için karın içi organlar net olarak değerlendirilebilir. Ardından karın duvarında açılan çapları 0,5 – 1 cm olan iki ya da üç delikten cerrahi işlem için gerekli diğer aletler sokularak ameliyata başlanır. 

Kistin üzerine koter adlı alet ile kesi yapılır. Bu işlem sırasında kist içinde bulunduğu yumurtalık dokusundan sıyrılarak alınır. Ardından eğer kistin kötü huylu olabileceği düşünülüyorsa frozen incelemesi için gönderilir. Ameliyatın büyütülüp büyütülmeyeceğine buna sonuca göre karar verilecektir. Eğer hasta menopoza girmiş ise kistektomi yerine kistektomi yerine o taraf yumurtalık ve tüp (tuba uterina) alınması tercih edilir. 

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) Ne Kadar Sürer, Ne Kadar Zamanda Bitirilir?

Kapalı yumurtalık kist ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) süresi kistin tipine göre değişmekle birlikte yaklaşık 1 saattir. 

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) Kimlere Yapılır?

Kapalı yumurtalık kist ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) ameliyatı özellikle genç hastalarda ve kistin kötü huylu olmadığının düşünüldüğü hastalarda tercih edilir. 

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatının (Laparoskopik Kistektomi) Hasta için Avantajları Nelerdir?

Kapalı yumurtalık kist ameliyatının (Laparoskopik Kistektomi) en önemli avantajı daha küçük bir kesi yapılarak yapılıyor olmasıdır. Bu nedenle hasta ameliyat sonrası daha az ağrı hisseder, ameliyat sonrası günlük hayata daha hızlı katılır. 

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatının (Laparoskopik Kistektomi) Ücreti Ne Kadardır?

Kapalı yumurtalık kist ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) ücreti merkezden merkeze değişmekle birlikte 1500-5000 dolar arasında değişmektedir.

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatında (Laparoskopik Kistektomi) Ne Tür Narkoz (Anestezi) Yapılır? 

Kapalı yumurtalık kist ameliyatında (Laparoskopik Kistektomi) genel anestezi yapılır.

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) Öncesi Ne Kadar Süre ile Aç Kalmak Gerekir?

Kapalı yumurtalık kist ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) öncesinde sıvı ya da katı bir gıda-içecek tüketmemek gerekir. 

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Kapalı yumurtalık kist ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) sonrası ağrı yaklaşık 12 saat sonra makul düzeylere ulaşır. Bu dönem boyunca hastalara ağrı kesiciler verilmektedir. 

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) Sonrası Ne Zaman Yemek Yenilebilir, Su İçilebilir? 

Kapalı yumurtalık kist ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) sonrası hastalar 8. saatten itibaren sıvı alımına ve sıvı gıda tüketimine başlayabilir. 

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Kapalı yumurtalık kist ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) sonrası hastalar genellikle 24 saat hastanede kalır. Hastanede kalış süresine hastanın genel durumuna göre karar verilir. 

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) Sonrası Pansuman Yapmak Gerekir mi? 

Kapalı yumurtalık kist ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) sonrası hastanın pansuman olmasına gerek yoktur. 

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir? 

Kapalı yumurtalık kist ameliyatından (Laparoskopik Kistektomi) sonra hastaneden çıktıktan sonra hastaların duş almasında sakınca yoktur. 

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır? 

Kapalı yumurtalık kist ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) sonrası hastalar genellikle 10 gün içinde iyileşirler ve günlük hayatlarına dönerler.  

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir? 

Kapalı yumurtalık kist ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) sonrası hastaların 20 gün ilişkiye girmeleri önerilmez. 

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) Sonrası Spora Ne Zaman Başlanabilir? 

Kapalı yumurtalık kist ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) hastaların 20 günden sonra hafif sporlara başlamalarında sakınca yoktur. 

Kapalı Yumurtalık Kisti Ameliyatından (Laparoskopik Kistektomi) Ne Kadar Süre Sonra İşe Dönülebilir? 

Kapalı yumurtalık kist ameliyatı (Laparoskopik Kistektomi) sonrası 10.günden itibaren efor gerektirmeyen işlerde çalışıyorlarsa işe dönebilirler.  

– İdrar Kaçırma Ameliyatları (Pelvik Organ Prolapsusu Cerrahisi)

– Kanser Cerrahisi (Jinekolojik Onkoloji)

– Endometrium Kanseri Cerrahisi

– Serviks Kanseri Cerrahisi (Rahim Ağzı Kanseri Cerrahisi)

– Over Kanseri Cerrahisi (Yumurtalık Kanseri Cerrahisi)

Kürtaj Uygulaması

Kürtaj (Küretaj) Nedir?

Kürtaj rahim içinin inceleme ya da gebelik sonlandırma amacı ile tahliyesi işlemidir. Kürtajın kadın sağlığı ile ilgili yapıldığı iki temel alan vardır: bunlardan biri var olan gebeliği sonlandırmak, diğeri ise rahim içerisindeki problemlerin tanısını koymaktır.

Kürtaj işlemi yapılma amacına ve biçimine göre farklı isimler alır.

Diletasyon küretaj (D/C): gebelik sonlandırma ya da tanı amacıyla kürtaj işleminin rahim ağzı genişletilerek yapılmasını ifade eder.

Probe küretaj (P/C): tanı amacıyla yapılan rahim içi örneklemeyi ifade eder.

Rest küretaj (R/C): düşük sonrası rahim içerisinde kalan dokuların tahliyesini ifade eder.

Full küretaj (P/C+ECC): tanım amacıyla rahim içinin ve rahim ağzının örneklenmesini ifade eder.

Keskin küretaj: küretaj işlemi sırasında metal küretlerin (küretaj yapılan alet) kullanılmasını ifade eder.

Vakum/Asprirasyon küretaj: küretaj işlemi sırasında negatif basınçlı vakum sisteminin kullanılmasını ifade eder.

Gebeliğe Bağlı Kürtaj İşlemi Hangi Durumlarda Yapılır?

  • Ülkemizde 10. haftaya kadar isteğe bağlı olarak,
  • Gebeliğin devamının annenin hayatını tehdit ettiği durumlarda,
  • Gebelik kayıplarına bağlı (Bebeğin kalp atımının durması, gebelik kesesinin gelişmemesi (anembriyonik gebelik), rahim içerisinde parça kalması) zaruri olarak,
  • Gebelikte bebekte sakatlık yapan ilaç kullanımında,
  • Gebelikte yüksek doz radyasyona maruz kalınması durumunda,
  • Bebeğin anatomik ya da genetik kusurlarında isteğe bağlı olarak,
  • Ektopik gebelik şüphesinde tanı amacıyla,

Gebeliğe bağlı küretaj işlemi yapılabilir.

Rahim İçerisindeki Problemlerin Tanısı Amaçlı Kürtaj İşlemi Hangi Durumlarda Yapılır?

  • Anormal uterin (rahim içi) kanama durumlarında,
  • Menopoz sonrası kanama durumlarında,
  • Rahim duvarının (endometrium) kalın olduğu durumlarda,
  • Rahim içi kanser şüphesinde,

Gebelik dışında rahim içerisindeki patolojilerin tanısı amacıyla kürtaj işlemleri yapılabilir.

Gebelikte Kürtaj Kaçıncı Haftaya Kadar Yapılabilir?

Gebeliğe bağlı kürtaj işlemi ülkemizde yasal olarak 10. haftaya kadar yapılabilse de 8 haftadan sonra işleme bağlı riskler artmaktadır. Eğer bebeğe ait bir sakatlık durumunda ya da gebeliğin anne hayatını tehdit ettiği durumlarda; kadın doğum uzmanlarından oluşan bir kurul tarafından 10. haftadan sonra da gebelik sonlandırma işlemi kararı verilebilir.

Kürtaj En Erken Ne Zaman Yapılabilir?

Kürtaj işlemi için ideal zaman ultrasonda gebelik kesesi görüldükten sonradır. Gebelik kesesi görülmeden yapılan kürtaj girişimleri gebeliğin sonlandırılamaması ile sonuçlanabilir. Ayrıca gebelik kesesinin görülmediği durumlarda dış gebelik riskini göz ardı etmemek gerekir. Eğer gebelik kesesi görülmüyorsa hastadan kan testi alınıp gebelik haftası hesaplanır. Eğer gebelik haftası küçükse hasta 1 hafta sonra kontrole çağırılır. Gebelik kesesi genelde gebeliğin 4. haftasından itibaren görülmeye başlar.

Kürtaj İşleminde Narkoz (Anestezi) Gerekir Mi?

Kürtaj işlemi gebelik sonlandırma için yapılıyor ise; narkoz (anestezi) altında yapılması tercih edilir. Çünkü genellikle ağrı hastanın tolere edebileceğinden daha fazladır. Bu işlem sırasında gebeliğin büyüklüğüne göre yine ağrı nedeni olabilecek rahim ağzının genişletilmesi işlemi gerekebilir.

Narkoz işlemi lokal ya da sedatif anestezi şeklinde yapılır. İşlem süresi kısa olduğu için genel anesteziye ihtiyaç yoktur. Lokal anestezi sırasında rahim ağzının belli bölgelerine analjezik (ağrı kesici) maddeler uygulanır. Sedatif anestezide ise damar içerisine verilen hafif uyku yapan ilaçlar kullanılır.

Kürtaj Sonrası Narkoz Etkisi Ne Zaman Biter?

Kürtaj sırasında narkoz alan hastalar yaklaşık 10 dakika süren işlemden birkaç dakika sonra kendine gelir ve yarım saat içerisinde günlük hayatlarına dönebilirler.

Kürtaj İşlemi Nerede Yapılabilir?

Kürtaj işlemi steril şartlar altında muayenehanelerde, tıp merkezlerinde ve hastanelerde yapılabilir. Küretaj işleminin steril (mikroptan arındırılmış) bir alanda yapılması oldukça önemlidir. Bu nedenle; kürtaj işlemi öncesinde vajen ve rahim ağzı dezenfektan (mikrop temizleme) solüsyonları ile temizlenir. Burada amaç steril olan rahim içine dışarıdan mikrop taşımamaktır.

Kürtaj İşlemi Nasıl Yapılır?

Vajen ve rahim ağzı temizliği sonrası gebeliğin büyüklüğüne göre rahim ağzının buji adı verilen metal aletler ile genişletilmesi gerekebilir. Rahim ağzını genişletmek için; ayrıca kullanılan ilaçlar da mevcuttur. Rahim ağzı genişletildikten sonra kürtaj için kullanılan aletler rahim içerisine doğru ilerletilir. Kürtaj için geçmişte daha çok metal küretler kullanılırken günümüzde daha çok vakum sistemine bağlı karmen kanül adı verilen aletler kullanılmaktadır. Metal küretlerden vazgeçilmesinin ana nedeni rahim içinin aşırı kazınması sonucu oluşan rahim içi yapışıklıklardan kaçınmaktır. Karmen kanüller bir vakum sistemine bağlı olarak kullanıldığı için küretaj sırasında açığa çıkan dokuların dışarı alınmasını kolaylaştırır. Ayrıca karmen kanüller plastik malzemeden yapıldıkları için rahim içi dokulara daha az hasar verir. Karmen kanül rahim içerisine ilerletildikten sonra gebelik vakum etkisi ile dışarı alınır. Ultrason altında rahim içi kalınlığı normal sınırlara vardığında işleme son verilir.

Kürtaj İşlemi Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kürtaj işlemi sırasında rahim duvarının aşırı kazınmamasına dikkat edilir. Bu nedenle işlem ultrason eşliğinde yapılmalıdır. Rahim duvar kalınlığı 10 mm’nin altına düştüğünde işleme son verilir. Buradaki amaç aşırı kazınma sonrası oluşabilecek rahim içi yapışıklıklardan kaçınmaktır. Zaman zaman düşük nedeniyle geç kürtaj olan hastalarda rahim içi iltihaplanma nedeniyle de yapışıklıklar oluşabilir. Bundan kaçınmak için hekimin yazdığı antibiyotiğin düzenli kullanılması gerekir.

Kürtaj İşleminden Sonra İşe Ne Zaman Dönülebilir?

Kürtaj işleminden 1-2 saat sonra hastalar işlerine dönebilirler. Dikkat gerektiren işlerde 3-4 saat çalışmamaları önerilir.

Kürtaj Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?

Kürtaj sonrası vajinal kanama birkaç gün sürer. Kişinin hormonal dengesine göre değişmekle birlikte 15-20 gün lekelenme tarzında devam edebilir. Kanamanın fazla olduğu durumlarda hastanın hekimine başvurması önerilir.

Kürtaj Sonrası Doktor Kontrolü Gerekli Midir?

Kürtajdan 1 hafta sonra doktor kontrolü önerilir. Bunun amacı zaman zaman rahim içerisinde görülen kan birikiminin gözden kaçırılmamasıdır.

Kürtaj Sonrası Cinsel İlişkiye Girilebilir mi?

Hastaların kürtaj sonrası kanamalı dönem boyunca cinsel ilişkiye girmemeleri önerilir. Kanama bittikten sonra ilişkiye girmelerinde sakınca yoktur.

Kürtaj İşlemi İçin Evli Olmayan (Bekar) Kadınlarda İzin Gerekli Midir?

Reşit ve bekar kadınların 10 haftaya kadar gebeliğini sona erdirmesi kendi isteğine bağlı olarak gerçekleştirilebilmekte olup kişinin kendi izni dışında herhangi bir izin gerekli değildir. Kürtaj olmak için evli olmak gerekmemektedir.

Kürtaj işlemi gerçekleştirmek isteyen kişi 18 yaşından küçükse kendi rızası ile birlikte velisinin de rızası gerekmektedir.

Kürtaj İşlemi İçin Eşin İzni Gerekli midir?

Resmi nikah ile evli kadınların gebeliğini sona erdirebilmesi için eşinin iznine ihtiyaç duyulmaktadır. İmam nikahı ile evli olan ve dolayısıyla resmi olarak bekar görünen kadınların eşinin iznine ihtiyaç duyulmamaktadır.

Rahim Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Denetlenmesine İlişkin Tüzük uyarınca eşin gelmemesi halinde izin verdiğine ilişkin yazılı ve imzalı belgesi yeterli sayılmaktadır. Fakat bu belgeyi getiren kişinin imzanın eşe ait olduğuna ilişkin hukuki sorumluluğu kabul ettiğine ilişkin belgeyi de imzalaması gerekmektedir.  Bu halde hekim, eş orada olmasa bile eşin yazılı izni ile işlem yapabilecektir.

Kürtaj Gizli Midir?

Hasta Hakları Yönetmeliği uyarınca hastanın mahremiyetine saygı gösterilmesi esastır. Bu nedenle kürtaj yaptıran kişi hakkında işlemler gizlilik içerisinde yürütülmekte, işlem makul bir gizlilik ortamında yapılmakta, kişinin şahsi ve ailevi hayatına müdahale edilmemektedir. Bununla birlikte Anayasa ile korunan kişinin özel hayatının gizliliği hakkı ve Türk Tabipleri Birliği Hekimlik Meslek Etiği Kuralları gereği hekimin hastasına karşı sır saklama yükümlülüğü uyarınca hekim kürtaj olan hastasına ilişkin hassas veri olarak kabul edilen sağlık verisini gizli tutmaktadır. Tüm bu sebeplerle kürtajın gizlilik içerisinde gerçekleştirilen bir işlem olduğu söylenebilir.

Kürtaj Kısırlık Yapar Mı?

Kürtaj işlemi geçmişte metal küretlerle yapıldığı dönemde kısırlık nedeni olabilmekteydi. Günümüzde rahim duvarına minimum zarar veren karmen küretler ile yapıldığı için risk oldukça azdır. Gebelik kaybına bağlı kürtaj işlemi gerçekleştirildiğinde bu risk işlemin kendisinden çok, rahim içerisinde uzun süre beklemiş ve bu nedenle iltihaplanmış gebelik kayıplarına bağlı olabilmektedir. Bunun dışında teknik olarak rahim duvarının aşırı kazınmaması gerekmektedir.

Kürtaj Yaptırdıktan Sonra Tekrardan Gebe Kalınabilir mi?

Kürtaj bir sonraki gebeliğe engel değildir. Hastaların kürtaj sonrası ikinci aydan itibaren gebe kalmalarında bir sakınca yoktur. Kürtajdan sonraki gebelikte düşük yapma olasılığı artmaz. Kürtaj, daha sonraki gebelikteki bebeğin sağlığını etkilemez.

Kürtajın Rahme Zararı Var mıdır?

Kürtaj işlemi sırasında rahim duvarı aşırı kazınmadıkça kürtajın bir zararı yoktur.

Kürtaj Fiyatları Ne Kadardır?

Kürtaj fiyatları gebelik haftasına, uygulanacak anesteziye, gebeliğin çoğul olup olmamasına, kullanılacak sarf malzemesine göre değişkenlik göstermektedir. İstanbul’da kürtaj fiyatı 2023 yılında 100 dolar ile 500 dolar arasındadır. Kürtaj fiyatları yaşanılan şehre ya da ilçeye göre değişkenlik göstermemektedir. Kürtajın kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekimler tarafından yapılması hasta sağlığı açısından gerekli ve önemlidir.

LEEP (LLEETZ) ve Konizasyon

LEEP (LLEETZ)

Konizasyon

Uzmanınıza Danışın

İstanbul Avrupa Yakasında bulunan kliniğimize yukarıda açıklanan konu ile ilişkili muayene ve tedavi hizmetleri için google konum adresinden Doç. Dr. Murat Ekmez’in kliniğine kolayca ulaşabilirsiniz ve uzun yıllara dayanan tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanabilirsiniz. Sizin için en uygun ve ekonomik çözümü birlikte kararlaştırabilirsiniz, size özel hizmet alabilirsiniz. Daha önce konulmuş tanı ve tedavi önerileri konusunda ikinci görüşe ihtiyacınız varsa Doç. Dr. Murat Ekmez doğru bir adrestir. İletişim ve ulaşım bağlantılarımızı kullanarak randevu oluşturabilirsiniz.

Yasal Uyarı

Bu yazıda ele alınan konu ile ilgili bilgiler Doç. Dr. Murat Ekmez’in Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin hizmetlerine ilişkin ön bilgilendirme vasfındadır. Bu yazıda ele alınan tanı ve tedavi hizmetleri ile ilişkili bilgiler güncel bilimsel kaynaklardan hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler hiçbir hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılamaz, kullanılması durumunda kısa ve uzun vadede doğabilecek zararlar ile ilişkili sorumluluk uygulayan kişi veya kişilere aittir.

Diğer yazılarımız: