Aşılama Tedavisi (IUI)
Aşılama Tedavisi (İntrauterin İnseminasyon) (IUI) Nedir?
Aşılama, infertilitedeki ikinci aşama tedavidir. Birinci aşamada kullanılan sadece yumurta geliştirme ve çatlatma tedavilerinin başarılı olmaması durumunda aşılama tedavisine geçilir.
Çiftler hekim tarafından değerlendirildiğinde; kadının tüpleri açıksa, yumurta rezervleri yeterliyse, yaşı ilerlememişse, erkeğin sperm parametreleri yeterli düzeydeyse ve çiftler uzun süreli infertilite yaşamıyorsa tüp bebek tedavisine başlamadan önce infertilitede uygulanan tedavi yöntemidir.
Aşılama Tedavisi (İntrauterin İnseminasyon) (IUI) Nasıl Yapılır?
Öncelikle hekim tarafından uygun görülen tedavi prosedüründe yer alan ilaçlar ile adetin ikinci veya üçüncü gününde tedaviye başlanır. İlaç tedavisi devam ederken ultrason ile yumurtayı içeren folikül adı verilen küçük kistlerin büyümesi takip edilir.
Yumurtalıktaki foliküllerin sayısı, büyüklüğü görüntülenir. Gerektiği taktirde kan tahlili yapılarak hormon seviyelerine bakılır. Başlangıçtaki ilaç tedavisinin sonlarına doğru, yumurta oluşmuş ise yumurta çatlamasını önleyici yeni ilaçlar tedaviye eklenir. Çünkü tedavi sırasında yumurtalıkların kontrol dışı çatlama riski söz konusudur.
Folikül büyüklüğü istenilen seviyeye geldiğinde folikülleri çatlatmak için human korionik gonadotropin (hCG) veya gonadotropin salgılayıcı hormon (GnRH) enjeksiyonu yapılır, bazen bu iki enjeksiyon birlikte de uygulanabilir. Enjeksiyondan yaklaşık 36 saat sonra foliküller çatlar.
Eşten normal boşalma yoluyla ya da eşin verdiği materyalde sperm bulunamadığında nadiren testislerden operasyon yöntemi ile alınan yahut eşin önceden dondurulmuş testiküler sperm (tese) örneğindeki semen folikül çatlama saatinde rahmin içine verilir.
Tüp bebek tedavisinde bu aşamada yumurtalar toplanıp dışarıda sperm ile dölleme yapılırken; aşılama tedavisinde sperm rahmin içine verilerek dölleme rahimde gerçekleştirilir.
Uzmanınıza Danışın
İstanbul Avrupa Yakasında bulunan kliniğimize yukarıda açıklanan konu ile ilişkili muayene ve tedavi hizmetleri için google konum adresinden Doç. Dr. Murat Ekmez’in kliniğine kolayca ulaşabilirsiniz ve uzun yıllara dayanan tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanabilirsiniz. Sizin için en uygun ve ekonomik çözümü birlikte kararlaştırabilirsiniz, size özel hizmet alabilirsiniz. Daha önce konulmuş tanı ve tedavi önerileri konusunda ikinci görüşe ihtiyacınız varsa Doç. Dr. Murat Ekmez doğru bir adrestir. İletişim ve ulaşım bağlantılarımızı kullanarak randevu oluşturabilirsiniz.
Yasal Uyarı
Bu yazıda ele alınan konu ile ilgili bilgiler Doç. Dr. Murat Ekmez’in Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin hizmetlerine ilişkin ön bilgilendirme vasfındadır. Bu yazıda ele alınan tanı ve tedavi hizmetleri ile ilişkili bilgiler güncel bilimsel kaynaklardan hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler hiçbir hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılamaz, kullanılması durumunda kısa ve uzun vadede doğabilecek zararlar ile ilişkili sorumluluk uygulayan kişi veya kişilere aittir.
Diğer yazılarımız:
- Endometriozis: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
- Polikistik Over Sendromu (PCOS): Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
- Kadın İnfertilitesi: Nedenleri, Teşhis Yöntemleri ve Tedavi Seçenekleri
- İnfertilite (Kısırlık)
- İntrauterin İnseminasyon (IUI): Nedir, Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları
- İnfertil Çiftin Değerlendirilmesi: İlk Adımlar ve Tanı Yöntemleri
- Erkek İnfertilitesi Nedenleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri