Açık Rahim Alma Ameliyatı (Abdominal Histerektomi)

Açık Rahim Alma Ameliyatı (Abdominal Histerektomi)

Açık Rahim Alma Ameliyatı Nedir?

Açık rahim alma ameliyatı yüz yılı aşkın süredir yapılan bir cerrahidir. İlk kez 1853 yılında Walter Burnham tarafından Amerika’da gerçekleştirilmiştir.

Açık rahim alma cerrahisi, çeşitli sebeplerle rahim almayı gerektiren durumlarda yapılır. Rahim alma sebebi olabilecek durumlar şunlardır: anormal uterin kanama, miyoma uteri, rahim sarkması, adenomiyozis, endometriozis, endometriyal patolojiler, plasenta yapışma bozuklukları, rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, yumurtalık kistleri, rahim sarkomları ve adneksiyel kitleler.

Açık Rahim Alma Ameliyatı (Abdominal Histerektomi) Nasıl Yapılır?

Bu ameliyat sırasında hasta genel anestezi yapılarak uyutulur ya da spinal-epidural anestezi yapılarak ameliyat bölgesindeki ağrı duyusu bloke edilir.

Sıklıkla karın bölgesine 10-15 cm’lik yatay bir kesi (Pfannesteil insizyon) açılarak ya da rahim çok büyük ise göbek altından başlanarak aşağı doğru yapılan 10-15 cm’lik dikey kesi (göbek altı mediyan insizyon) açılarak yapılır. Ameliyat sırasında öncelikle rahmi yerinde tutan bağlar kesilir. Bu aşamada rahim alınmasına ek olarak yumurtalıkların da alınıp alınmayacağına göre kesilen bağlar değişiklik göstermektedir. Ardından rahim ile idrar kesesi (mesane) arasındaki doğal yapışıklık açılır, rahim ve idrar kesesi birbirinden ayrılır. Ardından rahmi besleyen damarlar kesilir ve bağlanır. Bu aşamadan sonra rahmi yerinde tutan en güçlü bağ olan kardinal ligamanlar kesilir. Son aşamada rahim vajenden kesilerek ayrılır ve vajinal açıklık dikilerek kapatılır. Bu işlem sonrası rahme ulaşmak için kesi yapılan yerler çeşitli dikişlerle kapatılır. Rahim ameliyatı sırasında atılan dikişler vücut içerisinde bir süre sonra eriyen dikişlerdir. Bu dikişler vücutta en fazla 120 gün kalmaktadır.

Açık Rahim Alma Ameliyatı (Abdominal Histerektomi) Öncelikle Hangi Hastalarda Tercih Edilir?

Rahmi çok büyük olan hastalarda, yumurtalık kanserinde ve rahim ağzı kanserinde açık rahim alma cerrahisi tercih edilir. Öncelikle bu durumlarda yapılsa da rahim alma gerektiren bütün durumlarda açık rahim alma ameliyatı tercih edilebilir.

Açık Rahim Alma Ameliyatında Yumurtalıklar ya da Tüpler Alınır mı?

Açık rahim alma ameliyatında rahimle birlikte yumurtalıkların alınması şart değildir. Yumurtalıkların alınmasını belirleyen en önemli faktör kişinin yaşıdır. Birçok merkezde menopoza girmiş (ortalama 47-52 yaş) hastalarda yumurtalıklar alınmakla birlikte bazı merkezlerde yumurtalıklarda hastalık yok ise yumurtalıklara dokunulmamaktadır.

Tüpler (Tuba Uterina) yaştan bağımsız olarak rahim alma ameliyatları sırasında alınmalıdır. Tüplerin alınmasındaki amaç hastayı ileride oluşabilecek ileri evre kanser oluşumundan korumaktır.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Öncesi Ne Kadar Süre ile Aç Kalmak Gerekir?

Hasta genel anestezi ya da spinal/epidural anestezi ile ameliyat edilebilir.  Normalde Spinal/ Epidural anestezi yapılan bir hastanın yemek yiyip, sıvı tüketmesinde sıkıntı olmasa da bu hastalarda genel anesteziye dönme ihtimali olduğu için 6 saatlik açlık gerekmektedir. Açlıktan kastedilen hastanın hiçbir şey yememesi ve içmemesidir.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Ne Kadar Sürer, Ne Kadar Zamanda Bitirilir?

Açık rahim alma ameliyatı ortalama 1.5-2 saat kadar sürmektedir. Hastanın karın içi yapışıklığı ya da geçirilmiş ameliyatı varsa bu süre uzayabilir.

Açık Rahim Alma Ameliyatının Ücreti Ne Kadardır?

Açık rahim alma ameliyatı ücreti ortalama 2000-5000 dolar aralığındadır.

Açık Rahim Alma Ameliyatı (Abdominal Histerektomi) Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Açık rahim ameliyatından sonra ağrı şiddetli olabilmektedir. Bu yüzden ameliyat sonrası ilk saatlerde güçlü ağrı kesiciler kullanılır. Hasta genel anestezi aldı ise ağrı her geçen saat azalmakla birlikte kabul edilebilir seviyeye genellikle 6-7 saatte gelmektedir. Ağrının azaldığı bu dönemde hastanın ayağa kaldırılması ve yürütülmesi hedeflenir. Eğer açık rahim alma ameliyatı spinal ya da epidural anestezi ile yapıldıysa hastanın ameliyat sonrası 5-7 saat boyunca ağrısı olmayacaktır. Hasta ne kadar erken yürütülebilirse kendini toparlama süreci ve bağırsak işlevlerinin yerine gelmesi daha erken olacaktır.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Açık rahim alma ameliyatından sonra hastaların hastanede kalma süresi klinikten kliniğe değişmekle birlikte 24-72 saat arasında değişmektedir.

Açık Rahim Alma Ameliyatı (Abdominal Histerektomi) Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Açık rahim alma ameliyatı sonrasında iyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte hastanın günlük işlerine dönmesi ortalama 10-20 günü bulabilmektedir.

Açık Rahim Alma Ameliyatından Sonra Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Açık rahim alma ameliyatından 1.5 ay sonra cinsel ilişkiye girilebilir.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Ne Kadar Süre Sonra Spor Yapılabilir?

Açık rahim alma ameliyatından 1 ay sonra ağırlık kullanılmayan sporlar yapılabilir. Spor sırasında karın duvarında gerginlik yaratacak hareketlerden kaçınılmalıdır.

Açık Rahim Alma Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra İşe Dönülebilir?

Açık rahim alma ameliyatı sonrası işe dönüş için gerekli süre ağır olmayan işlerde 10 gün iken; ağır çalışma koşullarında 20 gün istirahat sonrasında işe başlamak uygun olacaktır. Hastaların ameliyat sonrası ilk üç ay boyunca 5 kilogramdan daha fazla ağırlık kaldırmamaları önerilir.

Açık Rahim Alma Ameliyatının Kapalı ya da Vajinal Ameliyata Göre Avantajları Nelerdir?

Açık rahim alma ameliyatı kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının sezaryen ameliyatından sonra en sık yaptıkları ameliyattır. Bu yüzden kadın doğum uzmanları tarafından kapalı ya da vajinal rahim alma ameliyatlarına göre rahatlıkla yapılabilmektedir.

Açık Rahim Alma Ameliyatının Kapalı ya da Vajinal Ameliyata Göre Dezavantajları Nelerdir?

Açık rahim alma ameliyatı sırasında kan kaybı daha fazladır. Açık rahim ameliyatında hastanede kalış süresi daha fazladır, ağrı daha fazladır, iyileşme süresi daha uzun olduğu için hasta günlük hayata daha geç dönebilmektedir. Ameliyat yeri iltihabı riski açık ameliyatta daha yüksektir ve kozmetik olarak daha büyük bir yara yeri izi oluşur.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Yemek Yenilebilir, Su İçilebilir?

Açık rahim alma ameliyatından ortalama 6-8 saat sonra sıvı içecekler tüketilebilir. Bu dönemde hastanın anesteziye bağlı bulantıları olabilir.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Merkezden merkeze değişmekle birlikte açık rahim alma ameliyatı sonrası hastalar 24-72 saat arası hastanede kalır. Hastanede kalış süresi hastanın ek hastalıklarına ve vücudun toparlanma hızına bağlı olarak değişir.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Pansuman Yapmak Gerekir Mi?

Açık rahim alma ameliyatı sonrası pansuman zorunlu değildir. Ameliyattan 24 saat sonra yara yerine bakılarak pansumanın yapılıp yapılmayacağı konusunda karar verilir. Genellikle pansuman gerekmez ve yara açık bırakılır.

Açık Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?

Açık rahim alma ameliyatı sonrası hasta yara yeri açık bırakılmaya karar verildikten sonra duş alabilir. Hasta eğer su geçirmeyen pansuman malzemeleri kullanıldı ise de duş alabilir.

Uzmanınıza Danışın

İstanbul Avrupa Yakasında bulunan kliniğimize yukarıda açıklanan konu ile ilişkili muayene ve tedavi hizmetleri için google konum adresinden Doç. Dr. Murat Ekmez’in kliniğine kolayca ulaşabilirsiniz ve uzun yıllara dayanan tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanabilirsiniz. Sizin için en uygun ve ekonomik çözümü birlikte kararlaştırabilirsiniz, size özel hizmet alabilirsiniz. Daha önce konulmuş tanı ve tedavi önerileri konusunda ikinci görüşe ihtiyacınız varsa Doç. Dr. Murat Ekmez doğru bir adrestir. İletişim ve ulaşım bağlantılarımızı kullanarak randevu oluşturabilirsiniz.

Yasal Uyarı

Bu yazıda ele alınan konu ile ilgili bilgiler Doç. Dr. Murat Ekmez’in Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin hizmetlerine ilişkin ön bilgilendirme vasfındadır. Bu yazıda ele alınan tanı ve tedavi hizmetleri ile ilişkili bilgiler güncel bilimsel kaynaklardan hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler hiçbir hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılamaz, kullanılması durumunda kısa ve uzun vadede doğabilecek zararlar ile ilişkili sorumluluk uygulayan kişi veya kişilere aittir.

Diğer yazılarımız: