ascus nedir

ASCUS

ASCUS Nedir?

ASCUS: Önemi Bilinmeyen Atipik Skuamöz Hücre.

Pap Smear testinde görülen anormal hücrelerin nasıl yorumlanacağının bilinmediği durumları ifade eder. Hücre örneklerinde bir değişiklik görülmüş fakat bunun kanser öncüsü lezyon mu enflamasyon mu olduğu kesin olarak anlaşılamamıştır.

ASCUS Test Sonucu Olan Hastalarda Ne Yapılmalıdır?

Pap Smear sonucu ASCUS gelen hastalarda hasta 3 biçimde yönlendirilir:

Bunlardan birincisi hastanın enflamasyon olasılığını elemek için antibiyotik kullanımına başlanması ve akabinde hastaya 3-6 hafta içerisinde tekrardan Pap Smear testi yapılmasıdır. Hastanın Pap Smear sonucunun tekrardan ASCUS çıkması halinde hastaya kolposkopi yapılarak rahim ağzından biyopsi alınır.

İkincisi hastaya HPV testi yapılması ve HPV testi sonucu negatifse kanser öncüsü lezyonlar bakımından riskinin düşük olduğu kabul edilerek düzenli olarak Pap Smear testi yapılmasıdır.

Üçüncüsü ise hastaya HPV testi yapılması ve HPV testi sonucu pozitif ise hastaya kolposkopi yapılarak rahim ağzından biyopsi alınmasıdır.

ASCUS Kansere Dönüşür mü?

Pap Smear testinde en sık rastlanan sonuç ASCUS’tur. ASCUS test sonucu hastada kanser öncüsü lezyon olduğu anlamına gelmez. Fakat kanser öncüsü lezyonları olan hastaların yaklaşık %40’ının Pap Smear test sonucunun ASCUS olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle Pap Smear testi sonucu ASCUS çıkan hastalar sık sık takip edilmelidir.

Uzmanınıza Danışın

İstanbul Avrupa Yakasında bulunan kliniğimize yukarıda açıklanan konu ile ilişkili muayene ve tedavi hizmetleri için google konum adresinden Doç. Dr. Murat Ekmez’in kliniğine kolayca ulaşabilirsiniz ve uzun yıllara dayanan tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanabilirsiniz. Sizin için en uygun ve ekonomik çözümü birlikte kararlaştırabilirsiniz, size özel hizmet alabilirsiniz. Daha önce konulmuş tanı ve tedavi önerileri konusunda ikinci görüşe ihtiyacınız varsa Doç. Dr. Murat Ekmez doğru bir adrestir. İletişim ve ulaşım bağlantılarımızı kullanarak randevu oluşturabilirsiniz.

Yasal Uyarı

Bu yazıda ele alınan konu ile ilgili bilgiler Doç. Dr. Murat Ekmez’in Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin hizmetlerine ilişkin ön bilgilendirme vasfındadır. Bu yazıda ele alınan tanı ve tedavi hizmetleri ile ilişkili bilgiler güncel bilimsel kaynaklardan hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler hiçbir hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılamaz, kullanılması durumunda kısa ve uzun vadede doğabilecek zararlar ile ilişkili sorumluluk uygulayan kişi veya kişilere aittir.

Diğer yazılarımız: