Vajinal Rahim Alma Ameliyatı (Vajinal Histerektomi)
Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Nedir?
Vajinal rahim alma ameliyatı ilk defa İtalya’da yapılmıştır. Vajinal rahim alma ameliyatı bütün rahim alma ameliyat biçimlerinde hastalar için ilk önerilen ameliyattır. Bu ameliyatın en önemli avantajı cerrahi işlemin doğal bir boşluktan yapılıyor olmasıdır. Hastanın karın bölgesinde ek bir yara izi oluşmadan ameliyat yapılabilir.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Vajinal rahim alma ameliyatına rahmin vajen içerisindeki kısmı olan rahim ağzından kesi yapılarak başlanır. Bu kesi sonrası rahim ağzının üst kısmında yer alan idrar kesesi ve rahmin alt kısmında yer alan rektum (bağırsağın makata açılan son kısmı) rahimden uzaklaştırılır. Daha sonra rahmi yerinde tutan en güçlü bağ olan kardinal ligament rahimden ayrılarak bağlanır. Ardından rahmi besleyen damarlar rahme giriş yerinden ayrılarak bağlanır. En son aşamada rahmi yumurtalık ve tüplere bağlayan bağlar ayrılarak bağlanır ve rahim dışarı alınır. Eğer ulaşılabilirse tüpler ve duruma göre yumurtalıklar da bu işlem sırasında alınabilir. Ameliyat vajen tepesine dikişler atılarak sonlandırılır.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Öncelikle Hangi Hastalarda Tercih Edilir?
Vajinal rahim alma ameliyatı öncelikle rahim sarkması olan hastalarda tercih edilir. Rahim sarkması rahmin normal bulunması gereken pozisyondan daha aşağı yer değiştirmesidir. Bazı hastalarda total prolapsus denilen rahmin tamamen dışarıda olduğu durumlar da gözlenebilir.
Rahim sarkması tek başına görülebilmekle birlikte sıklıkla idrar kesesi ve bağırsak sarkması ile birlikte de görülür.
Vajinal rahim alma ameliyatı cerrahisi aşağıdan vajinal olarak gerçekleştirildiği için diğer sarkmaların düzeltilmesine de olanak sağlar.
Rahim sarkması dışında rahim almayı gerektiren tüm durumlarda da vajinal rahim alma ameliyatı yapılabilir.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Kimlerde Tercih Edilmez?
Hastanın rahmi çok büyükse, düzensizlik yaratan büyük bir miyom mevcut ise, daha önceki ameliyatlara bağlı karın içi yapışıklık olduğu düşünülüyorsa, hastanın rahmin yanında yumurtalıklarının da alınması gerekiyor ise, hastanın vajinal darlığı var ise vajinal rahim alma ameliyatı yerine diğer rahim alma seçenekleri öncelenmelidir.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatında Yumurtalıklar ya da Tüpler Alınır Mı?
Vajinal rahim alma ameliyatında yumurtalıkların alınması zor olsa da V-NOTES denilen ameliyat eklenerek yumurtalıklar ameliyat sırasında rahatça alınabilir. Tüplerin alınması için ek bir ameliyat yöntemine gerek yoktur. Ameliyatta yumurtalıkların alınması gerekliliği hastanın yaşına ve yumurtalıkların durumuna göre belirlenir. Yumurtalıkların alınması şart değildir.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?
Bu ameliyatta ağrı şiddeti ve süresi açık rahim alma ameliyatından çok daha düşük düzeydedir. Buna rağmen ilk 6-7 saat hastanın ağrı çekmemesi için ağrı kesiciler yapılmaya deveam edilir. Ağrının azaldığı ilk saatlerden sonra hastanın ayağa kaldırılması ve yürütülmesi hedeflenir. Hasta ne kadar erken yürütülebilirse kendini toparlama süreci ve barsak işlevlerinin yerine gelmesi daha erken olacaktır.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Öncesi Ne Kadar Süre İle Aç Kalmak Gerekir?
Hasta genel anestezi ya da spinal/epidural anestezi ile ameliyat edilebilir. Normalde Spinal/ Epidural anestezi yapılan bir insanın yemek yiyip, sıvı tüketmesinde sıkıntı olmasa da bu hastalarda genel anesteziye dönme ihtimali olduğu için 6 saatlik açlık gerektirmektedir. Açlıktan kastedilen hastanın hiçbir şey yememesi ve içmemesidir.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?
Hastalar genellikle birinci günün sonunda çoğu zaman 24 saat dolmadan taburcu edilir.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?
İyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte hastanın günlük işlerine dönmesi ortalama 7-10 günü bulabilmektedir.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra İşe Dönülebilir?
Vajinal rahim alma ameliyatı sonrası işe dönüş için süre ağır olmayan işlerde 10 gün iken; ağır çalışma koşullarında 20 gün istirahat sonrası işe başlamak uygun olacaktır. Hastaların ameliyat sonrası ilk üç ay boyunca 5 kilogramdan daha fazla ağırlık kaldırmamaları önerilir.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatının Ücreti Ne Kadardır?
Vajinal rahim alma ameliyatının maliyeti merkezden merkeze değişmekle birlikte ortalama 2000-5000 dolar arasındadır.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra Cinsel İlişkiye Girilebilir?
Vajinal rahim alma ameliyatından ortalama 1,5 ay sonra ilişkiye girilebilir.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra Spor Yapılabilir?
Vajinal rahim alma ameliyatından bir ay sonra spor yapılmaya başlanabilir. Karın içinde gerilmeye neden olmayan sporlar tercih edilmelidir.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?
Vajinal rahim alma ameliyatından sonrası hastaların genellikle 24-48 saat takipler için hastanede kalması önerilir.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Pansuman Yapmak Gerekir mi?
Vajinal rahim alma ameliyatı sonrası pansuman gerekmez.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?
Vajinal rahim alma ameliyatı sonrası hastalar istedikleri zaman duş alabilir. Duş almayı kısıtlayan bir durum yoktur.
Vajinal Rahim Alma Ameliyatının Açık Ya Da Kapalı Ameliyata Göre Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?
Vajinal rahim alma ameliyatının doğal bir boşluktan yapılabiliyor olması ve yara izi olmaması en önemli avantajlarıdır. Buna ek olarak hasta diğer rahim alma ameliyatlarına göre daha hızlı iyileşir, daha az ağrı hisseder.
Uzmanınıza Danışın
İstanbul Avrupa Yakasında bulunan kliniğimize yukarıda açıklanan konu ile ilişkili muayene ve tedavi hizmetleri için google konum adresinden Doç. Dr. Murat Ekmez’in kliniğine kolayca ulaşabilirsiniz ve uzun yıllara dayanan tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanabilirsiniz. Sizin için en uygun ve ekonomik çözümü birlikte kararlaştırabilirsiniz, size özel hizmet alabilirsiniz. Daha önce konulmuş tanı ve tedavi önerileri konusunda ikinci görüşe ihtiyacınız varsa Doç. Dr. Murat Ekmez doğru bir adrestir. İletişim ve ulaşım bağlantılarımızı kullanarak randevu oluşturabilirsiniz.
Yasal Uyarı
Bu yazıda ele alınan konu ile ilgili bilgiler Doç. Dr. Murat Ekmez’in Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin hizmetlerine ilişkin ön bilgilendirme vasfındadır. Bu yazıda ele alınan tanı ve tedavi hizmetleri ile ilişkili bilgiler güncel bilimsel kaynaklardan hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler hiçbir hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılamaz, kullanılması durumunda kısa ve uzun vadede doğabilecek zararlar ile ilişkili sorumluluk uygulayan kişi veya kişilere aittir.
Diğer yazılarımız: