Açık Miyom Alma

Miyom Alma Ameliyatı (Miyomektomi – Myomektomi) Nedir?

Myom rahim kaslarından kaynaklanan iyi huylu bir kas tümörüdür. Bu tümör tek bir kas hücresinden kaynaklanıp rahim duvarında büyür. Büyüme hızı tamamen değişkendir. Büyüme hızını etkileyen en önemli faktör miyomda bulunan hormon reseptörü adı verilen vücuttaki kadınlık hormonlarından etkilenen alıcılardır. Kadınlarda miyom görülme sıklığı neredeyse her beş kadından birdir. Kadınlarda çok sık görülmesine rağmen çoğunlukla bir şikâyete neden olmaz. O yüzden sıklıkla rutin muayene sırasında ultrasonda görülürler.

Miyomlar rahim içindeki yerleşim yerlerine göre sınıflandırılır. Myom rahmin dışına doğru büyüyorsa subseröz miyom, rahim içine gömülü ise intamural miyom, rahim iç zarının içinde ise submüköz miyom isimlerini alır.

Miyomun neden olduğu en sık şikâyet rahim kaynaklı kanama düzensizlikleridir. Bunun dışında miyomlar; şiddetli adet dönemi sancısına, karın ağrısına, bağırsaklara bası yaparak kabızlığa, idrar kesesine baskı yaparak sık idrara çıkmaya neden olabilirler. Ayrıca rahim içinde yerleştikleri bölgeye bağlı olarak kısırlığa ya da üst üste gebelik düşüğüne neden olabilirler.

Miyomlar çeşitli şikayetlere neden olsa da çok az hastada bir cerrahi gerekçesi olurlar. Örneğin eskiden 7 – 8 cm üstündeki miyomlar bir ameliyat nedeni iken artık myom büyüklüğüne bağlı ameliyat yönetiminden vazgeçilmiştir.

Genellikle büyüme eğiliminde olan miyomlar kadınlık hormonlarının azaldığı menopoz döneminde zamanla küçülürler.

Miyom alma cerrahisi (Myomektomi) gerekli durumlarda rahim içinden miyomların alınmasına verilen isimdir. Bu işlem genellikle doğurganlık çağındaki hastalara yapılır. Miyomektomi işlemi: açık, kapalı (Laparoskopik) ve vajinal yoldan kapalı (Histeroskopik) olarak yapılabilmektedir.

Hastalara myomun yerleştiği bölgeye ve myomun büyüklüğüne ameliyat yöntemi ile ilgili alternatiflerin sunulması gerekir. Doğurganlığını tamamlamış hastalarda miyomlara bağlı cerrahi gerektiğinde çoğunlukla rahim alma ameliyatı yapılır.

Myomektomi olma sebepleri myomun rahim kaynaklı aşırı kanamaya sebep olması, çok fazla ya da hızlı büyümesi, idrar kesesi ya da bağırsaklar üzerine baskı yapması, kanserleşme şüphesi, kısırlığa neden olması olarak sıralanabilir.

Uzmanınıza Danışın

İstanbul Avrupa Yakasında bulunan kliniğimize yukarıda açıklanan konu ile ilişkili muayene ve tedavi hizmetleri için google konum adresinden Doç. Dr. Murat Ekmez’in kliniğine kolayca ulaşabilirsiniz ve uzun yıllara dayanan tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanabilirsiniz. Sizin için en uygun ve ekonomik çözümü birlikte kararlaştırabilirsiniz, size özel hizmet alabilirsiniz. Daha önce konulmuş tanı ve tedavi önerileri konusunda ikinci görüşe ihtiyacınız varsa Doç. Dr. Murat Ekmez doğru bir adrestir. İletişim ve ulaşım bağlantılarımızı kullanarak randevu oluşturabilirsiniz.

Yasal Uyarı

Bu yazıda ele alınan konu ile ilgili bilgiler Doç. Dr. Murat Ekmez’in Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin hizmetlerine ilişkin ön bilgilendirme vasfındadır. Bu yazıda ele alınan tanı ve tedavi hizmetleri ile ilişkili bilgiler güncel bilimsel kaynaklardan hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler hiçbir hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılamaz, kullanılması durumunda kısa ve uzun vadede doğabilecek zararlar ile ilişkili sorumluluk uygulayan kişi veya kişilere aittir.

Diğer yazılarımız: