Kürtaj Uygulaması

Kürtaj Uygulaması

Kürtaj (Küretaj) Nedir?

Kürtaj rahim içinin inceleme ya da gebelik sonlandırma amacı ile tahliyesi işlemidir. Kürtajın kadın sağlığı ile ilgili yapıldığı iki temel alan vardır: bunlardan biri var olan gebeliği sonlandırmak, diğeri ise rahim içerisindeki problemlerin tanısını koymaktır.

Kürtaj işlemi yapılma amacına ve biçimine göre farklı isimler alır.

Diletasyon küretaj (D/C): gebelik sonlandırma ya da tanı amacıyla kürtaj işleminin rahim ağzı genişletilerek yapılmasını ifade eder.

Probe küretaj (P/C): tanı amacıyla yapılan rahim içi örneklemeyi ifade eder.

Rest küretaj (R/C): düşük sonrası rahim içerisinde kalan dokuların tahliyesini ifade eder.

Full küretaj (P/C+ECC): tanım amacıyla rahim içinin ve rahim ağzının örneklenmesini ifade eder.

Keskin küretaj: küretaj işlemi sırasında metal küretlerin (küretaj yapılan alet) kullanılmasını ifade eder.

Vakum/Asprirasyon küretaj: küretaj işlemi sırasında negatif basınçlı vakum sisteminin kullanılmasını ifade eder.

Gebeliğe Bağlı Kürtaj İşlemi Hangi Durumlarda Yapılır?

  • Ülkemizde 10. haftaya kadar isteğe bağlı olarak,
  • Gebeliğin devamının annenin hayatını tehdit ettiği durumlarda,
  • Gebelik kayıplarına bağlı (Bebeğin kalp atımının durması, gebelik kesesinin gelişmemesi (anembriyonik gebelik), rahim içerisinde parça kalması) zaruri olarak,
  • Gebelikte bebekte sakatlık yapan ilaç kullanımında,
  • Gebelikte yüksek doz radyasyona maruz kalınması durumunda,
  • Bebeğin anatomik ya da genetik kusurlarında isteğe bağlı olarak,
  • Ektopik gebelik şüphesinde tanı amacıyla,

Gebeliğe bağlı küretaj işlemi yapılabilir.

Rahim İçerisindeki Problemlerin Tanısı Amaçlı Kürtaj İşlemi Hangi Durumlarda Yapılır?

  • Anormal uterin (rahim içi) kanama durumlarında,
  • Menopoz sonrası kanama durumlarında,
  • Rahim duvarının (endometrium) kalın olduğu durumlarda,
  • Rahim içi kanser şüphesinde,

Gebelik dışında rahim içerisindeki patolojilerin tanısı amacıyla kürtaj işlemleri yapılabilir.

Gebelikte Kürtaj Kaçıncı Haftaya Kadar Yapılabilir?

Gebeliğe bağlı kürtaj işlemi ülkemizde yasal olarak 10. haftaya kadar yapılabilse de 8 haftadan sonra işleme bağlı riskler artmaktadır. Eğer bebeğe ait bir sakatlık durumunda ya da gebeliğin anne hayatını tehdit ettiği durumlarda; kadın doğum uzmanlarından oluşan bir kurul tarafından 10. haftadan sonra da gebelik sonlandırma işlemi kararı verilebilir.

Kürtaj En Erken Ne Zaman Yapılabilir?

Kürtaj işlemi için ideal zaman ultrasonda gebelik kesesi görüldükten sonradır. Gebelik kesesi görülmeden yapılan kürtaj girişimleri gebeliğin sonlandırılamaması ile sonuçlanabilir. Ayrıca gebelik kesesinin görülmediği durumlarda dış gebelik riskini göz ardı etmemek gerekir. Eğer gebelik kesesi görülmüyorsa hastadan kan testi alınıp gebelik haftası hesaplanır. Eğer gebelik haftası küçükse hasta 1 hafta sonra kontrole çağırılır. Gebelik kesesi genelde gebeliğin 4. haftasından itibaren görülmeye başlar.

Kürtaj İşleminde Narkoz (Anestezi) Gerekir Mi?

Kürtaj işlemi gebelik sonlandırma için yapılıyor ise; narkoz (anestezi) altında yapılması tercih edilir. Çünkü genellikle ağrı hastanın tolere edebileceğinden daha fazladır. Bu işlem sırasında gebeliğin büyüklüğüne göre yine ağrı nedeni olabilecek rahim ağzının genişletilmesi işlemi gerekebilir.

Narkoz işlemi lokal ya da sedatif anestezi şeklinde yapılır. İşlem süresi kısa olduğu için genel anesteziye ihtiyaç yoktur. Lokal anestezi sırasında rahim ağzının belli bölgelerine analjezik (ağrı kesici) maddeler uygulanır. Sedatif anestezide ise damar içerisine verilen hafif uyku yapan ilaçlar kullanılır.

Kürtaj Sonrası Narkoz Etkisi Ne Zaman Biter?

Kürtaj sırasında narkoz alan hastalar yaklaşık 10 dakika süren işlemden birkaç dakika sonra kendine gelir ve yarım saat içerisinde günlük hayatlarına dönebilirler.

Kürtaj İşlemi Nerede Yapılabilir?

Kürtaj işlemi steril şartlar altında muayenehanelerde, tıp merkezlerinde ve hastanelerde yapılabilir. Küretaj işleminin steril (mikroptan arındırılmış) bir alanda yapılması oldukça önemlidir. Bu nedenle; kürtaj işlemi öncesinde vajen ve rahim ağzı dezenfektan (mikrop temizleme) solüsyonları ile temizlenir. Burada amaç steril olan rahim içine dışarıdan mikrop taşımamaktır.

Kürtaj İşlemi Nasıl Yapılır?

Vajen ve rahim ağzı temizliği sonrası gebeliğin büyüklüğüne göre rahim ağzının buji adı verilen metal aletler ile genişletilmesi gerekebilir. Rahim ağzını genişletmek için; ayrıca kullanılan ilaçlar da mevcuttur. Rahim ağzı genişletildikten sonra kürtaj için kullanılan aletler rahim içerisine doğru ilerletilir. Kürtaj için geçmişte daha çok metal küretler kullanılırken günümüzde daha çok vakum sistemine bağlı karmen kanül adı verilen aletler kullanılmaktadır. Metal küretlerden vazgeçilmesinin ana nedeni rahim içinin aşırı kazınması sonucu oluşan rahim içi yapışıklıklardan kaçınmaktır. Karmen kanüller bir vakum sistemine bağlı olarak kullanıldığı için küretaj sırasında açığa çıkan dokuların dışarı alınmasını kolaylaştırır. Ayrıca karmen kanüller plastik malzemeden yapıldıkları için rahim içi dokulara daha az hasar verir. Karmen kanül rahim içerisine ilerletildikten sonra gebelik vakum etkisi ile dışarı alınır. Ultrason altında rahim içi kalınlığı normal sınırlara vardığında işleme son verilir.

Kürtaj İşlemi Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kürtaj işlemi sırasında rahim duvarının aşırı kazınmamasına dikkat edilir. Bu nedenle işlem ultrason eşliğinde yapılmalıdır. Rahim duvar kalınlığı 10 mm’nin altına düştüğünde işleme son verilir. Buradaki amaç aşırı kazınma sonrası oluşabilecek rahim içi yapışıklıklardan kaçınmaktır. Zaman zaman düşük nedeniyle geç kürtaj olan hastalarda rahim içi iltihaplanma nedeniyle de yapışıklıklar oluşabilir. Bundan kaçınmak için hekimin yazdığı antibiyotiğin düzenli kullanılması gerekir.

Kürtaj İşleminden Sonra İşe Ne Zaman Dönülebilir?

Kürtaj işleminden 1-2 saat sonra hastalar işlerine dönebilirler. Dikkat gerektiren işlerde 3-4 saat çalışmamaları önerilir.

Kürtaj Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?

Kürtaj sonrası vajinal kanama birkaç gün sürer. Kişinin hormonal dengesine göre değişmekle birlikte 15-20 gün lekelenme tarzında devam edebilir. Kanamanın fazla olduğu durumlarda hastanın hekimine başvurması önerilir.

Kürtaj Sonrası Doktor Kontrolü Gerekli Midir?

Kürtajdan 1 hafta sonra doktor kontrolü önerilir. Bunun amacı zaman zaman rahim içerisinde görülen kan birikiminin gözden kaçırılmamasıdır.

Kürtaj Sonrası Cinsel İlişkiye Girilebilir mi?

Hastaların kürtaj sonrası kanamalı dönem boyunca cinsel ilişkiye girmemeleri önerilir. Kanama bittikten sonra ilişkiye girmelerinde sakınca yoktur.

Kürtaj İşlemi İçin Evli Olmayan (Bekar) Kadınlarda İzin Gerekli Midir?

Reşit ve bekar kadınların 10 haftaya kadar gebeliğini sona erdirmesi kendi isteğine bağlı olarak gerçekleştirilebilmekte olup kişinin kendi izni dışında herhangi bir izin gerekli değildir. Kürtaj olmak için evli olmak gerekmemektedir.

Kürtaj işlemi gerçekleştirmek isteyen kişi 18 yaşından küçükse kendi rızası ile birlikte velisinin de rızası gerekmektedir.

Kürtaj İşlemi İçin Eşin İzni Gerekli midir?

Resmi nikah ile evli kadınların gebeliğini sona erdirebilmesi için eşinin iznine ihtiyaç duyulmaktadır. İmam nikahı ile evli olan ve dolayısıyla resmi olarak bekar görünen kadınların eşinin iznine ihtiyaç duyulmamaktadır.

Rahim Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Denetlenmesine İlişkin Tüzük uyarınca eşin gelmemesi halinde izin verdiğine ilişkin yazılı ve imzalı belgesi yeterli sayılmaktadır. Fakat bu belgeyi getiren kişinin imzanın eşe ait olduğuna ilişkin hukuki sorumluluğu kabul ettiğine ilişkin belgeyi de imzalaması gerekmektedir.  Bu halde hekim, eş orada olmasa bile eşin yazılı izni ile işlem yapabilecektir.

Kürtaj Gizli Midir?

Hasta Hakları Yönetmeliği uyarınca hastanın mahremiyetine saygı gösterilmesi esastır. Bu nedenle kürtaj yaptıran kişi hakkında işlemler gizlilik içerisinde yürütülmekte, işlem makul bir gizlilik ortamında yapılmakta, kişinin şahsi ve ailevi hayatına müdahale edilmemektedir. Bununla birlikte Anayasa ile korunan kişinin özel hayatının gizliliği hakkı ve Türk Tabipleri Birliği Hekimlik Meslek Etiği Kuralları gereği hekimin hastasına karşı sır saklama yükümlülüğü uyarınca hekim kürtaj olan hastasına ilişkin hassas veri olarak kabul edilen sağlık verisini gizli tutmaktadır. Tüm bu sebeplerle kürtajın gizlilik içerisinde gerçekleştirilen bir işlem olduğu söylenebilir.

Kürtaj Kısırlık Yapar Mı?

Kürtaj işlemi geçmişte metal küretlerle yapıldığı dönemde kısırlık nedeni olabilmekteydi. Günümüzde rahim duvarına minimum zarar veren karmen küretler ile yapıldığı için risk oldukça azdır. Gebelik kaybına bağlı kürtaj işlemi gerçekleştirildiğinde bu risk işlemin kendisinden çok, rahim içerisinde uzun süre beklemiş ve bu nedenle iltihaplanmış gebelik kayıplarına bağlı olabilmektedir. Bunun dışında teknik olarak rahim duvarının aşırı kazınmaması gerekmektedir.

Kürtaj Yaptırdıktan Sonra Tekrardan Gebe Kalınabilir mi?

Kürtaj bir sonraki gebeliğe engel değildir. Hastaların kürtaj sonrası ikinci aydan itibaren gebe kalmalarında bir sakınca yoktur. Kürtajdan sonraki gebelikte düşük yapma olasılığı artmaz. Kürtaj, daha sonraki gebelikteki bebeğin sağlığını etkilemez.

Kürtajın Rahme Zararı Var mıdır?

Kürtaj işlemi sırasında rahim duvarı aşırı kazınmadıkça kürtajın bir zararı yoktur.

Kürtaj Fiyatları Ne Kadardır?

Kürtaj fiyatları gebelik haftasına, uygulanacak anesteziye, gebeliğin çoğul olup olmamasına, kullanılacak sarf malzemesine göre değişkenlik göstermektedir. İstanbul’da kürtaj fiyatı 2024 yılında 100 dolar ile 500 dolar arasındadır. Kürtaj fiyatları yaşanılan şehre ya da ilçeye göre değişkenlik göstermemektedir. Kürtajın kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekimler tarafından yapılması hasta sağlığı açısından gerekli ve önemlidir.

Uzmanınıza Danışın

İstanbul Avrupa Yakasında bulunan kliniğimize yukarıda açıklanan konu ile ilişkili muayene ve tedavi hizmetleri için google konum adresinden Doç. Dr. Murat Ekmez’in kliniğine kolayca ulaşabilirsiniz ve uzun yıllara dayanan tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanabilirsiniz. Sizin için en uygun ve ekonomik çözümü birlikte kararlaştırabilirsiniz, size özel hizmet alabilirsiniz. Daha önce konulmuş tanı ve tedavi önerileri konusunda ikinci görüşe ihtiyacınız varsa Doç. Dr. Murat Ekmez doğru bir adrestir. İletişim ve ulaşım bağlantılarımızı kullanarak randevu oluşturabilirsiniz.

Yasal Uyarı

Bu yazıda ele alınan konu ile ilgili bilgiler Doç. Dr. Murat Ekmez’in Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin hizmetlerine ilişkin ön bilgilendirme vasfındadır. Bu yazıda ele alınan tanı ve tedavi hizmetleri ile ilişkili bilgiler güncel bilimsel kaynaklardan hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler hiçbir hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılamaz, kullanılması durumunda kısa ve uzun vadede doğabilecek zararlar ile ilişkili sorumluluk uygulayan kişi veya kişilere aittir.

Diğer yazılarımız: