Kapalı Miyom Alma (Laparoskopik Miyomektomi) Ameliyatı
Kapalı Miyom Alma (Laparoskopik Miyomektomi) Ameliyatı detaylı bilgi.
Kapalı Miyom Alma (Laparoskopik Miyomektomi) Ameliyatı Nedir?
Laparoskopik miyom ameliyatları açık miyom ameliyatına göre daha fazla tecrübe gerektirmektedir. Bu işlem öncesi miyomların rahim içinde yerleştiği bölgeler ultrasonografi aracılığıyla net biçimde belirlenmelidir. Gerektiğinde ameliyat sırasında da ultrasonografi yapılabilmektedir. Kanama riski taşıdığı için myomektomi işlemi laparoskopik ileri bipolar enerji özelliği olan ileri teknolojik aletlerle gerçekleştirilmektedir. Rahim duvarından miyomlar çıkarıldıktan sonra rahim duvarında oluşan boşluklar cerrahi olarak sütüre (dikme işlemi) edilmektedir. Miyom karın dışına ya parçalarına ayrılarak ya da bütün olarak vajinal kanaldan çıkarılmaktadır. Myomektomi sonrası hastaların en az bir yıl süre gebe kalmamaları önerilmektedir.
İntramural miyomlarda (rahmin orta tabasında bulunan myom) ve subserozal myomlarda (rahmin dışına doğru büyümüş miyom) kapalı miyomektomi yapılabilir. İntramural myomlar rahmin orta tabakasında olduğu için cerrahın tecrübesi bu tür ameliyatlarda önem kazanmaktadır. Teknik olarak açık (laparatomi) myomektomiye göre daha zordur.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Hasta uyutulduktan sonra cilt temizleyicileri ile hastanın karın ve vajen içi temizliği yapılır. Daha sonra rahim içine ameliyat sırasında rahmi kolay hareket ettirmek için uterin manipülatör denilen alet takılır.
Bu ameliyat sırasında karın duvarında sıklıkla göbek çevresinde bir delik açılarak karın içerisine karbondioksit gazı verilerek karın şişirilir. Ardından karın içerisine Laparoskop adı verilen kamera ve ışık kaynağı içeren aletle girilir. Laparoskop’tan elde edilen görüntü eş zamanlı olarak bir monitöre yansıtılır. Karın içi gaz ile şişirildiği için karın içi organlar net olarak değerlendirilebilir. Ardından karın duvarında açılan çapları 0,5 – 1 cm olan iki ya da üç delikten cerrahi işlem için gerekli diğer aletler sokularak ameliyata başlanır.
Ardından myomun bulunduğu bölgede koter adlı alet ile kesi yapılır. Myom etrafındaki damarlar ve kapsül kesilerek çıkarılır. Miyomun alındığı alan ardından dikilerek kapatılır. Dikiş için standart dikiş materyalinden öte doku içerisinde gevşemeyen özelikte özel dikiş materyalleri kullanılır. Miyom ya da miyomlar rahim duvarından çıkarıldıktan sonra karın dışına morselatör denilen cihazla parçalanarak ya da vajenden karın boşluğuna açılan bir açıklık vasıtası ile dışarı alınır. Myomların zaman zaman kötü huylu olabildiği pratikler nedeniyle morselatör kullanımından uzaklaşılmaktadır.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Miyomu olan her hastaya kapalı myomektomi yapılabilmekle birlikte sayıca fazla myomu olan hastalarda, myomun kötü huylu (sarkom) olabileceği ile şüphe uyandıran durumlarda, rahmin iç tabakasına yakın yerleşimli myomlarda tercih edilmez. Kapalı miyomektomi kötü huylu olma şüphesi olmayan, sayıca az sayıda myomu bulunan hastalarda ilk tercih olmalıdır.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatının Hasta için Avantajları Nelerdir?
Kapalı myomektominin en önemli avantajı hastada daha az karın içi yapışıklık oluşmasıdır. Bunun dışında ameliyat sonrası daha az ağrı, daha az enfeksiyon riski, daha hızlı iyileşme, hastanede daha az kalma, gündelik hayata daha kısa sürede katılma gibi avantajları vardır.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatının Ücreti Ne Kadardır?
Ameliyatın yapılabildiği merkeze ve işlemin zorluk derecesine göre değişmektedir. Ortalama olarak 2000-5000 Amerikan dolarına denk düşecek Türk lirası kadardır.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?
Laparoskopik (kapalı) myomektomi sonrası hastalar ikinci haftadan itibaren cinsel ilişkiye girebilirler.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Öncesi Ne Kadar Süre ile Aç Kalmak Gerekir?
Kapalı miyomektomi ameliyatı genel anestezi altında yapıldığı için ameliyat öncesi en az 6 saat bir şey yiyip içmemek gerekir.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?
Laparoskopik (kapalı) miyomektomiye bağlı ameliyat ağrısı ilk gün son bulur. Ameliyat için açılan deliklere bağlı ağrılar 48 saat sonra geçer.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Yemek Yenilebilir, Su İçilebilir?
Laparoskopik (kapalı) miyomektomi sonrası 7-8 saatte sıvı tüketimi ve sıvı gıda alımı başlanır. Hastalar genelde 24 saatte katı beslenmeye başlayabilir. Katı beslenmeye geçiş için hastanın gaz çıkışı beklenir.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatından Sonra Hastanede Kaç Gün Kalınır?
Laparoskopik (kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası hastalar genellikle 24 saatte taburcu edilir.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Pansuman Yapmak Gerekir mi?
Laparoskopik (kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası pansuman gerekmez. Hastalar taburcu olduktan sonra pansumanlarını açabilirler.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?
Laparoskopik (kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası 24 saat geçtikten sonra hastalar duş alabilir.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Laparoskopik (kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası iyileşme kişiden kişiye değişmekle birlikte hastalar genelde 2 hafta içinde günlük işlerini yapabilecek kadar iyileşirler.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Doğum Yapılabilir?
Laparoskopik (kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası hastalara en az 1 yıl süreyle, ideal olarak 2 yıl süreyle gebe kalmamaları önerilir.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Spora Ne Zaman Başlanabilir?
Laparoskopik (kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası hafif sporlara ikinci haftadan itibaren başlanabilir.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatından Ne Kadar Zaman Sonra İşe Dönülebilir?
Laparoskopik (kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası hastalar ikinci haftadan itibaren işe başlayabilir.
Laparoskopik (Kapalı) Miyomektomi Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Laparoskopik(kapalı) miyomektomi ameliyatı sonrası ilk iki hafta dinlenilerek ve besin değeri yüksek gıdalar tüketilerek geçirilmelidir. Bu dönemde yüksek efor gerektiren işlerden uzak durulmalıdır.
Uzmanınıza Danışın
İstanbul Avrupa Yakasında bulunan kliniğimize yukarıda açıklanan konu ile ilişkili muayene ve tedavi hizmetleri için google konum adresinden Doç. Dr. Murat Ekmez’in kliniğine kolayca ulaşabilirsiniz ve uzun yıllara dayanan tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanabilirsiniz. Sizin için en uygun ve ekonomik çözümü birlikte kararlaştırabilirsiniz, size özel hizmet alabilirsiniz. Daha önce konulmuş tanı ve tedavi önerileri konusunda ikinci görüşe ihtiyacınız varsa Doç. Dr. Murat Ekmez doğru bir adrestir. İletişim ve ulaşım bağlantılarımızı kullanarak randevu oluşturabilirsiniz.
Yasal Uyarı
Bu yazıda ele alınan konu ile ilgili bilgiler Doç. Dr. Murat Ekmez’in Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin hizmetlerine ilişkin ön bilgilendirme vasfındadır. Bu yazıda ele alınan tanı ve tedavi hizmetleri ile ilişkili bilgiler güncel bilimsel kaynaklardan hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler hiçbir hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılamaz, kullanılması durumunda kısa ve uzun vadede doğabilecek zararlar ile ilişkili sorumluluk uygulayan kişi veya kişilere aittir.
Diğer yazılarımız: