HPV Testi ve HPV Tedavisi

HPV Testi ve HPV Tedavisi

HPV Nedir?

HPV, açık ismi ile Human Papilloma Virus adı verilen papillomavirüs ailesinden bir virüstür. Bu virüsün günlük hayatımızda sıkça dillendirilmesinin nedeni kadın genital sisteminde rahim ağzı kanserinin ana nedeni olmasıdır. HPV, genital ve anal bölgede ya da vücudun farklı bölgelerinde sebep olduğu siğiller nedeniyle de tedavi gerektiren lezyonlara neden olur. Dünya genelinde her yıl binlerce kadının rahim ağzı kanserine yakalanmasına yüz binlerce kadının da rahim ağzı kanserine giden patolojiler nedeniyle ameliyat olmasına neden olmaktadır.

HPV rahim ağzı kanseri dışında vajina, vulva, anüs ve orofarengeal kansere de neden olabilir. Erkeklerde de anüs, penis, orofarengeal kansere neden olabilen bir virüstür.

HPV (Human Papilloma Virus) Nasıl Bulaşır?

HPV en sık cinsel yolla bulaşan bununla birlikte; ciltteki lezyonlardan (deriden deriye temas), kontamine yüzeylerden (havlu vb.) ve doğum kanalından (anneden bebeğe) da bulaşabilen bir virüstür.

HPV’nin en önemli bulaş şekli cinsel yolla bulaş olduğu için cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak anılmaktadır. Vajinal seks dışında anal seks veya oral seks ile de HPV bulaşması mümkündür. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en yaygınıdır.

HPV hiç belirti göstermemesine rağmen de bulaşıcı bir özelliğe sahiptir bu nedenle hiç HPV belirtisi görülmeyen cinsel partnerden HPV bulaşabilir.

Cinsel ilişkiye girilen partner sayısının artması ve cinsel ilişkiye girme yaşının erken olması HPV bulaşma olasılığını artırmaktadır. Kişi kendisi çok sayıda partner değiştirmemişse bile partnerinin daha öncesinde çok sayıda partnerinin olması da HPV riskini artırmaktadır.

Cinsel aktif kadınların yaklaşık %80’inde HPV varlığı gözlemlenmektedir. Partnerinde HPV olan kişilerin yaklaşık %60’ında da ortalama 3 ay gibi bir sürede HPV lezyonları gözlemlenmektedir.

HPV’den Korunma Yolları Nelerdir?

HPV’den korunmanın en kolay yolu HPV aşısıdır. HPV aşısı 9 yaşından itibaren yapılabilen bir aşıdır. İlk cinsel ilişkiden önce HPV aşısı uygulanması ile HPV’ye karşı en yüksek koruyuculuğa ulaşılır. 9 yaşından 15 yaşına kadarki kız ve erkek çocuklarına 2 doz, 6 ayda 1 olarak uygulanır. 15 yaşından sonraki aşılamalar 3 doz olarak uygulanır. 26 yaşına kadar herkesin HPV aşısı olması önerilir. 27 yaş – 45 yaş arasında HPV aşısı konusunda hekime danışılması önerilir. Dünyada birçok ülke bu nedenle HPV aşısını ulusal aşı programına dahil etmiştir. Türkiye’de HPV aşısı henüz ulusal aşı programı içerisine alınmamış ise de dava yoluyla aşı bedelinin tazmini mümkün olabilmektedir. İkili HPV aşısı ve dörtlü HPV aşısından sonra Türkiye’ye yeni gelen 9’lu HPV aşısı ile HPV’nin 9 tipine: HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58’e karşı korunmak mümkündür.

HPV bulaşını önlemenin diğer yolu cinsel ilişki sırasında kondom gibi bariyer yöntemlerin kullanılmasıdır.

HPV Aşıları Nelerdir?

HPV Testi ve HPV Tedavisi
HPV Testi ve HPV Tedavisi

Cervarix aşısı (ikili): HPV’nin en çok kanserle ilişkilendirilen tipleri HPV 16 ve HPV 18’e karşı korur.

Gardasil aşısı (dörtlü): HPV’nin kanserle ilişkilendirilen HPV 16 ve HPV 18 tipleri ile birlikte kondilomlara yol açan HPV 6 ve HPV 11’e karşı koruma sağlar.

Gardasil-9 aşısı (dokuzlu): HPV’nin kanser yol açma riski yüksek olduğu için yüksek riskli tip olarak adlandırılan; HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 tiplerine karşı ve kondilomlara yol açan HPV 6 ve HPV 11’e karşı korur.

HPV aşıları kas içine yapılmakta olup genellikle koldan uygulanmaktadır.

HPV Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

HPV hiç belirti göstermeyebilir. Her HPV enfeksiyonu olan kişinin HPV belirtileri olmaz. Bağışıklık sistemi HPV’yi %90 oranında vücuttan uzaklaştırmaktadır. HPV testi pozitif olmasına rağmen belirti göstermeyen kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olması HPV belirtileri göstermesini engellemiş olabilir. Fakat vücuttan uzaklaştırılamayan HPV, çeşitli belirtiler ile kanserli hücreye dönüşmenin emarelerini göstermeye başlamaktadır.

HPV belirtileri virüsle temastan sonraki 2 ay ila 6 yıl arasındaki sürede ortaya çıkabilir. Kadınlardaki HPV belirtileri, kadın cinsel organının girintili çıkıntılı olması nedeniyle her zaman görülemeyebilir fakat erkeklerdeki HPV belirtilerinin görülmesi daha kolaydır.

Kadınlarda HPV belirtileri; vulvada, vajende, servikste, anüste iğne başı ya da karnabahar görüntüsündeki kabarıklıklardır (kondilom-siğil).

Erkeklerde HPV belirtileri; peniste, testislerde ve anüste iğne başı ya da karnabahar görüntüsünde kabarıklıklardır (kondilom-siğil).

Ayrıca ağız içinde dilde, boğazda ve tonsillerde, gırtlakta ve yutakta da HPV belirtileri görülebilmektedir.

Kadın ve erkekte görülen bu lezyonlara genital siğil (kondilom) adı da verilmektedir.

HPV Kanser Yapar mı?

HPV’nin her tipi kanserleşmeye neden olmaz. Kanserleşmeye neden olma ihtimallerine göre HPV virüsleri düşük ya da yüksek riskli olarak gruplandırılırlar. Düşük riskli HPV tipleri kanser ile ilişkilendirilmez iken; yüksek riskli HPV tiplerinin (HPV 16,18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68) ileride kansere yol açma riski yüksektir. 

Bilimsel olarak rahim ağzı kanseri ile HPV virüsü arasındaki ilişki çok net bir biçimde tanımlanmıştır. HPV rahim ağzı kanserinin en önemli nedenidir. Özellikle serviks kanserinin %99,7’si HPV’nin belirli tiplerinden kaynaklanmaktadır.

HPV testinde yüksek riskli HPV tiplerinin pozitif olması ve smear testi ile kanser hücrelerine dönüşebilecek anormal hücrelerin belirlenmesi, hastanın uzun vadede rahim ağzı kanseri için risk altında olduğunu gösterir.

Yüksek riskli HPV türleri, kanser riskini artıran bir faktör ise de immün sistemde (bağışıklık sisteminde) zayıflama olması halinde kanser ortaya çıkmaktadır. İmmün sistemdeki zayıflık yalnızca genel bağışıklığın düşmesi olarak değil; HPV bulaşı olan bölgedeki lokal bağışıklığın düşmesi olarak da gerçekleşebilir. Bu nedenle genel bağışıklık sistemini artırıcı ilaç takviyeleri lokal bağışıklığı artırmayacağından bu takviyeler HPV’ye karşı fayda göstermeyebilir. Bununla birlikte otoimmün hastalığı olan kişilerde HPV’nin vücuttan atılım süresi uzadığından bu süre içerisinde kanserleşme olasılığı daha yüksektir.

HPV’nin Tedavisi Var mı?

HPV tedavisinde lokal immün sistemi artırmaya yönelik ilaçlar kullanılsa da bu ilaçların kanıtlanmış bir etkinliği yoktur.

Uzmanınıza Danışın

İstanbul Avrupa Yakasında bulunan kliniğimize yukarıda açıklanan konu ile ilişkili muayene ve tedavi hizmetleri için google konum adresinden Doç. Dr. Murat Ekmez’in kliniğine kolayca ulaşabilirsiniz ve uzun yıllara dayanan tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanabilirsiniz. Sizin için en uygun ve ekonomik çözümü birlikte kararlaştırabilirsiniz, size özel hizmet alabilirsiniz. Daha önce konulmuş tanı ve tedavi önerileri konusunda ikinci görüşe ihtiyacınız varsa Doç. Dr. Murat Ekmez doğru bir adrestir. İletişim ve ulaşım bağlantılarımızı kullanarak randevu oluşturabilirsiniz.

Yasal Uyarı

Bu yazıda ele alınan konu ile ilgili bilgiler Doç. Dr. Murat Ekmez’in Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin hizmetlerine ilişkin ön bilgilendirme vasfındadır. Bu yazıda ele alınan tanı ve tedavi hizmetleri ile ilişkili bilgiler güncel bilimsel kaynaklardan hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler hiçbir hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılamaz, kullanılması durumunda kısa ve uzun vadede doğabilecek zararlar ile ilişkili sorumluluk uygulayan kişi veya kişilere aittir.

Diğer yazılarımız: