Açık Miyom Alma Ameliyatı
Açık Miyom Alma Ameliyatı Nedir?
Açık miyomektomi ameliyatı miyom tedavisinde en sık yapılan ameliyattır. Açık miyom alma ameliyatı 150 yılı aşkın süreden beri yapılmaktadır.
Açık Myom Alma Ameliyatı (Açık Miyomektomi) Ameliyatı Hangi Hastalarda Yapılır?
Açık myomektomi ameliyatı myom alma gereken myomun rahim kaynaklı aşırı kanamaya neden olması, çok fazla ya da hızlı büyümesi, idrar kesesi ya da bağırsaklar üzerine baskı yapması, kanserleşme şüphesi, kısırlığa neden olması gibi yukarıda da sıralanan nedenlerle yapılabilir.
Açık miyom alma ameliyatının kapalı miyom alma ameliyatına tercih edildiği durumlar: Myomun çok büyük olması, alınması gereken myom sayısının 5 – 6’dan daha fazla olması, 2 cm’den küçük miyomlar, myomun kötü huylu olma potansiyelinin yüksek olmasıdır.
Açık Miyom Alma Ameliyatı (Açık Myomektomi) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Açık miyomektomi öncesi myomların yerleştiği yerler ve büyüklükleri ultrasonla iyice değerlendirilmelidir.
Açık myomektomi ameliyatı karın üzerine 10 – 15 cm’lik yatay kesi açılarak yapılır. Karın katları geçildikten sonra miyomların yeri dikkatlice değerlendirilir. Bu değerlendirme önemlidir, çünkü çoklu miyomu olan hastalarda bazen çok küçük miyomlar gözden kaçabilir. Miyom alma işlemi için miyomun olduğu rahim bölgesine koter ya da bisturi ile kesi yapılır. Myom çıkarılarak rahimde miyom yatağı dikişlerle kapatılır. Eğer yapılan kesiden başka miyomlar da çıkarılabilecekse rahim duvarında başka kesi yapılmamaya çalışılır. Bütün myomlar çıkarıldıktan sonra kanama kontrolü yapılır ve ameliyata son verilir.
Açık Miyom Alma (Açık Miyomektomi) Ameliyatının Hasta İçin Avantajları Nelerdir?
Açık miyomektomi büyük ve çok sayıdaki miyom (multiple myom) olgularında ve görülmesi zor olan 1-2 cm’den küçük miyomlarda, rahmin iç tabakasına gömülü miyomlarda kapalı myomektomiye göre daha avantajlıdır. Çünkü laparoskopik(kapalı) myomektomide uterusu aletlerle kavramak daha zordur. Bu zorluk çoklu myom çıkarmayı, küçük myom çıkarmayı ve rahmin daha derinine gömülü myomu çıkarmayı zorlaştırır.
Açık Miyomektomi Ameliyatının Ücreti Ne Kadardır?
Açık myomektomi ücreti merkezden merkeze değişmekle birlikte 1500-5000 dolar karşılığı Türk lirası karşılığındadır.
Açık Myom Alma (Myomektomi) Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra Cinsel İlişkiye Girilebilir?
Açık myomektomi sonrası cinsel ilişkiye ameliyattan bir ay sonra girilebilir.
Açık Myom Alma (Myomektomi) Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra Spor Yapılabilir?
Açık miyom alma ameliyatı sonrası birinci aydan sonra yürüyüş gibi hafif sporlara başlanabilir. Ağırlık çalışması gibi ağır sporlara ise en erken 3-6 ayda başlamak uygun olacaktır.
Açık Myom Alma (Miyomektomi) Ameliyatı Sonrası Gebelik Ne Zaman Düşünülebilir?
Açık myomektomi sırasında rahim kasları kesildiği için en az bir yıl süreyle gebe kalınmaması önerilir.
Açık Miyomektomi Ameliyatı Öncesi Ne Kadar Süre ile Aç Kalmak Gerekir?
Açık miyomektomi ameliyatından önce 6 saat süreyle bir şey yememek ve içmemek gerekir. Böylece genel anestezi alma ihtimaline karşın ameliyat sırasında midenin boş olması sağlanır.
Açık Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?
Açık miyom ameliyatından sonra ağrı en az iki hafta sürer. Fakat ağrının asıl şiddetli ve zorlu olduğu dönem ilk 24 saattir. İlk gün güçlü ağrı kesicilerle geçirildikten sonra hafif ağrı kesicilere geçilir. Genellikle 3. günden sonra ağrı kesiciye ihtiyaç kalmaz. Pek tabii ki ağrı eşiği kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğinden ağrı kesicinin dozu ve süresi hastadan hastaya değişebilir.
Açık Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Yemek Yenilebilir, Su İçilebilir?
Açık myomektomi ameliyatı sonrası hasta; spinal anestezi (belden uyuşturulma) aldı ise ameliyat sonrası hemen sıvı alımına başlanabilir, genel anestezi aldı ise ameliyattan 6-8 saat sonra sıvı alımına başlanabilir. Hastalara ilk 24 saatte sıvı gıda dışında bir yiyecek genellikle verilmez. Genel anestezi alan hastalarda bağırsakların normal çalışma ritmine dönmesi zaman alacaktır. Bağırsakların normal çalışmaya başladığının göstergesi hastanın gaz çıkarmasıdır. Hasta gaz çıkardıktan sonra yavaş yavaş katı gıda alımına başlanabilir.
Açık Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?
Açık myomektomi sonrası merkezden merkeze değişmekle birlikte ameliyatta herhangi bir sıkıntı yaşanmadı ise hasta 24-48 saat sonra hastaneden çıkabilir.
Açık Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Pansuman Yapmak Gerekir mi?
Açık myomektomi sonrası ciltte 10-15 cm’lik bir yara yeri oluşur. Burası ameliyat sonrası kapatılır. 24 saat dolduktan sonra hasta taburcu edilmeden yara yeri açılır. Eğer yara yerinde herhangi bir akıntı yok ve dikişler kaynaşmış ise yara yeri açık bırakılır yani evde pansuman yapmaya gerek yoktur.
Açık Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?
Açık myomektomide ameliyat yerinden akıntı yoksa 24 saat sonra duş alınabilir. Ameliyat yerinde akıntı varsa ya da dikişler tam kaynaşmamışsa su geçirmeyen pansumanlar yapılarak hastanın duş alması sağlanabilir.
Açık Miyomektomi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Açık myomektomi sonrası iyileşme kişiden kişiye değişmektedir. Myomektomi daha genç yaş grubunda yapıldığı için bu hastalar hızlı iyileşmektedir. Diyabet gibi sürekli hastalığı olmayan hastaların vücudu 2 hafta ile bir ay arasında toparlanmaktadır.
Açık Miyomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?
Hastalar Açık myomektomi sonrası ameliyata bağlı bir sıkıntı oluşmadı ise en erken 1-2 ay sonra ilişkiye girilebilir.
Açık Miyomektomi Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra İşe Dönülebilir?
Çalışılan iş ağırlık kaldırmayı gerektiren bir iş değil ise açık myomektomi sonrası 2-4 haftada işe başlanabilir. Hastaların ameliyat sonrası ilk üç ay boyunda 5 kg’dan fazla ağırlık kaldırmamaları önerilir.
Açık Miyomektomi Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Ameliyat sürecinin vücudun geneline bir yük oluşturduğu unutulmamalıdır. O yüzden vücudun toparlanması için ilk dönemlerde aşırı efor gerektiren günlük aktivitelerden uzak durulmalıdır.
Ameliyat sonrası ilk iki hafta dinlenilerek ve besin değeri yüksek gıdalar tüketilerek geçirilmelidir.
Uzmanınıza Danışın
İstanbul Avrupa Yakasında bulunan kliniğimize yukarıda açıklanan konu ile ilişkili muayene ve tedavi hizmetleri için google konum adresinden Doç. Dr. Murat Ekmez’in kliniğine kolayca ulaşabilirsiniz ve uzun yıllara dayanan tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanabilirsiniz. Sizin için en uygun ve ekonomik çözümü birlikte kararlaştırabilirsiniz, size özel hizmet alabilirsiniz. Daha önce konulmuş tanı ve tedavi önerileri konusunda ikinci görüşe ihtiyacınız varsa Doç. Dr. Murat Ekmez doğru bir adrestir. İletişim ve ulaşım bağlantılarımızı kullanarak randevu oluşturabilirsiniz.
Yasal Uyarı
Bu yazıda ele alınan konu ile ilgili bilgiler Doç. Dr. Murat Ekmez’in Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin hizmetlerine ilişkin ön bilgilendirme vasfındadır. Bu yazıda ele alınan tanı ve tedavi hizmetleri ile ilişkili bilgiler güncel bilimsel kaynaklardan hazırlanmıştır. Buradaki bilgiler hiçbir hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılamaz, kullanılması durumunda kısa ve uzun vadede doğabilecek zararlar ile ilişkili sorumluluk uygulayan kişi veya kişilere aittir.
Diğer yazılarımız: